Свет

Путине, „Шифра 9.2“, мета је Москва

Припадници јединице кодног имена „Шифра 9.2“, део 92. јуришне бригаде Оружаних снаге Украјине, имају посебан задатак – помоћу дронова у Русију уносе мине и бацају их на важне саобраћајнице.

Имају Старлинкову антену, антену за дронове већег домета, десетине батерија и два огромна „вампирска“ дрона, пише ЦНН. Наводи се и да на место акције долазе у хамвију, а на посао се бацају чим падне мрак. Међутим, ни то није гаранција да их руски извиђачки дронови с термалним камерама неће видети.

Недавно су новинари ЦНН-а добили прилику да виде како јединица „Шифра 9.2“ делује и колико опрезни морају бити њихови припадници.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Шифра 9.2“ провела је више месеци код Бахмута, а сад оперишу из Харковске области код границе с Русијом. Кад се смрачи, припадници јединице ускачу у ровове и бункере те крећу у акцију. Тишина која их окружује нешто је на шта тек треба да се навикну. „Не знате хоће ли вас погодити или неће“, рекао је војник кодног имена Артем за ЦНН.

Артем рат против Русије схвата и те како лично. Његови родитељи и даље живе у делимично уништеном селу у близини табора јединице. Осамнаест им је месеци лагао да је стациониран негде где није толико опасно. Сад знају где је и зато му је теже.
„Осећам се анксиозно“, рекао је Артем. „Моји су родитељи ту. Ако не успемо, боже сачувај, ако се догоди пробој… велика је ово одговорност“, додао је украјински војник.

Након што је пао мрак, Артем и његов колега кодног имена Андреј брже-боље дали су се у стављање мина на дрон. Радну површину осветлили су црвеним светиљкама. Наједном се чуло цвиљење. „Трчи“, рекао је Андреј и њих су се двојица сакрила у оближњем бункеру. Ако би их Руси спазили, могуће је да би ракетирали ров у којем се налазе.

Након неколико минута бакље расветле оближњу пољану. И тамо се пуца. „Шифра“ наставља да ради. Пластичним везицама причврстили су осигураче, а тракама за маскирање експлозив. Док су то радили, прелетео их је још један дрон. Накратко су се сакрили.

Нешто касније, помало задихани, јер су их Руси поново прекинули у послу, припадници „Шифре“ били су спремни за акцију. Дрон Вампир којим управља пилот кодног имена Саша надгледа пољане испод себе. Саша је ЦНН-овим новинарима показао украјинско-руску границу. „Сад смо у Русији“, рекао је Саша. „Јеси понео пасош?“, шаљиво га приупита Артем. „За ово ми не треба виза“, добаци му Саша.

Кад је „Шифрин“ Вампир ушао дубље у Русију, у бункеру у којему су се Артем, Андреј и Саша скривали почеле су одјекивати сирене за узбуну. Уређаји за ометање ГПС сигнала били су на делу. Саша се забринуо да ће „Шифра“ остати без дрона.

Нестао је пренос уживо из Русије с таблета у дрону. Саша почиње нервозно да стиска контроле. Након неколико минута – сигнал се врати.

Дрон је наставио да лети, није скренуо с пута и сада наставља да се креће према мети. Убрзо је затим испустио и мине које је носио. „Шифра“ каже да су на њих касније стала два возила – једно оклопно и једно без оклопа.

„Шифра“ каже да је извео највише прелета Вампиром у једној ноћи – 24. Њихова је мета сада сама Русија, снажан симбол одлуке Кијева да узврати Москви, и нових, опасних ескалацијских заокрета које овај сукоб поприма у својој трећој години.

Извор: Јутарњи.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ