Свет

ПОДИГНУТА ЗАСТАВА: Руси су заузели

Руске снаге настављају офанзивне операције у области Харкова. Под контролу Оружаних снага Руске Федерације дошло је још једно насеље, село Лукјанци, У Харковској области, а губитак овог места признали су и Украјинци.

Украјинске снаге, претрпевши губитке у Лукјанцима, повукле су се на југозапад – према Липцима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремено, руске трупе напредују ка границама града Волчанска. Од јутра 14. маја, руске оружане снаге су нанеле тешке губитке украјинским јединицама, које покушавају да се утврде у шуми на обе обале реке Волчје у оквиру града.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Борбе се воде на територији фабрике агрегата. Украјинске јединице такође покушавају да задрже територију фабрике за екстракцију уља Волчански, која се налази на десној обали реке Волчје, која дели град на два дела.

У овом тренутку, надовезујући се на горепоменути успех, руске јединице се приближавају селу Липци. Према експертима, украјинске оружане снаге тешко да имају способност да држе ово село под контролом. Разлог је тај што се Липци налази у низији у позадини висова које су Оружане снаге Русије заузеле од Красног до територија јужно од Глубокоја.

У међувремену, украјинске јавне странице поново покушавају да објаве да је „све под контролом“. Између осталог, наводи се да „руска армија није успела да повеже коридором две територије које су раније узете под контролу – у области Харкова и у Волчанска“.

Међутим, ове изјаве су оповргнуте чињеницом да украјинске оружане снаге на својим мапама показују пограничну област Харкова у овом правцу барем као „сиву зону“ – то јест, не као зону њихове контроле.

До данас су потврђене информације и о потпуној контроли над селом Глибокоје, такође у Харковској области. Руски војници су изнад њега подигли руску заставу.

Заузимањем села Глибокоје, цела лева обала Травјанског акумулационог језера дошла је под контролу руских снага. Треба рећи, да је ово кључни објекат за водоснабдевање Харкова и целокупне његове области.

Такође, руске трупе настављају напредовање у Волчанској области, одакле украјинске снаге извлаче документацију и материјална средства. Украјинска страна наводи да је Волчанск можда опкољен од стране руске војске.

– Према последњим информацијама из Волчанска, непријатељ напредује. Град почиње да се опкољава са једне стране. Воде се веома тешке позиционе борбе. Украјинске одбрамбене снаге се бране под јаком ватром, сталним дејством КАБ-овки и јуришних група – изјавио је заменик харковског регионалног савета Скорик.

Извор: ТВ Фронт