Свет

НАПАДИ СУ СМРТОНОСНИ: Граница је потпуно заузета

Фото: Х принтскрин

Израелске снаге преузеле су контролу над тампон зоном дуж границе између Појаса Газе и Египта, саопштила је у среду израелска војска. Тиме је Израел успоставио ефективну власт над целокупном копненом границом палестинске територије.

Израелска војска наставила је и са смртоносним нападима на град Рафу на југу Појаса Газе, упркос наредби Међународног суда правде да се окончају напади на град у који се раније склонила половина од 2,3 милиона становника Газе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портпарол израелске војске Данијел Хагари рекао је у телевизијском преносу да су њихове снаге стекле „оперативну“ контролу над „Коридором Филаделфија“ – коридором дугим 14 километара дуж једине границе Појаса Газе са Египтом.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Коридор Филаделфија био је од изразитог значаја за Хамас, који га је редовно користио за кријумчарење оружја у подручје појаса Газе“, рекао је Хагари.

Он није објаснио шта подразумева „оперативна контрола“, али је раније навео да су израелски војници распоређени дуж тог коридора који је била једина копнена граница Појаса Газе коју Израел до тада није директно контролисао.

Раније, у среду, Израел је наставио тенковске нападе на Рафу. Они су се претходно, у уторак, преместили у центар Рафе упркос наређењу највишег суда Уједињених нација да се напади на град одмах обуставе.

Светски суд је саопштио да Израел није објаснио како ће заштитити евакуисане из Рафе и обезбедити им храну, воду и лекове. Суд је такође позвао и Хамас да одмах и безусловно ослободи таоце отете 7. октобра, преноси агенција Ројтерс.

Палестински здравствени званичници саопштили су да је 19 цивила погинуло у израелским ваздушним нападима широм Газе. Израел оптужује припаднике Хамаса да се крију међу цивилима, што та екстремистичка група негира.

Борбе у Гази ће се наставити до најмање краја 2024. године, рекао је саветник за националну безбедност израелског премијера Бењамина Нетањахуа, чиме је сигнализирао да Израел није спреман да оконча рат што је захтев Хамаса у оквиру преговора о ослобађању талаца.

„Борбе у Рафи нису бесмислен рат“, рекао је Цахи Ханегби и поновио да је циљ да се окочна владавина Хамаса у Гази, те да се та екстремистичка група и њени савезници спрече да нападају Израел.

Америка, најближи савезник Израела, поновила је у уторак да се противи великој израелској копненој офанзиви у Рафи, али да не верује да је у току таква операција.

У међувремену, оружано крило Хамаса и Исламског џихада саопштило је да је испалило противтенковске ракете и минобацаче на израелске снаге. Израелска војска је саопштила да су погинула три војника, а тројица тешко рањена.

Палестински здравствени званичници саопштили су да је неколико људи рањено у израелском нападу у источној Рафи и да су запаљена складишта са хуманитарном помоћи. Становници су саопштили да је у израелском бомбардовању током вечери уништено много кућа, из којих су већина становника побегли после наредби Израела за евакуацију.

Рат Израела и Хамаса покренуо је Хамасов напад на Израел 7. октобра у којем је, према израелским званичницима, убијено 1.200 људи, док је 250 талаца заробљено и одведено у Газу. У противофанзиви Израела која је уследила убијено је више од 36.000 Палестинаца, што је број жртава који укључује и цивиле и борце, према Министарству здравља Газе.

Извор: Глас Америке

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ