Свет

КИНА ЗАПРЕПАСТИЛА ЗАПАД: Ево шта Русија показује нуклеарним вежбама!

Вежба руске војске (фото:Јутјуб)

Руске нуклеарне вежбе могу натерати Северноатлантску алијансу да призна решеност Москве да брани своје интересе, пише ГТ. Према мишљењу стручњака, сврха маневара није да се започне рат, већ да се пошаље сигнал импулсивном Западу.

Руске трупе су у уторак започеле прву фазу тактичких нуклеарних вежби као одговор на провокативне изјаве западних званичника, јавили су руски медији. У среду су неки кинески војни стручњаци рекли да сврха маневара није била стварна борба, већ ефективно одвраћање од могућих импулсивних одлука Сједињених Држава и НАТО-а.

Током вежби вршиће се пребацивање нуклеарног наоружања са складишта, наоружавање тактичких нуклеарних пројектила и припрема за лансирање ракета.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Руске снаге ће користити системе Искандер-М, који могу да лансирају балистичке ракете 9М723-1 или крстареће ракете 9М728 способне да носе тактичке нуклеарне бојеве главе у распону од пет до 50 килотона.

Током вежби биће гађане ракете са ваздушним лансирањем, укључујући најновије хиперсоничне Кинжале. Ракете Кх-47М2 Кинжал и крстареће ракете Кх-32 које носе руски бомбардери могу да носе бојеве главе сличне онима које носе ракете Искандер. Како је саопштило руско Министарство одбране, током вежбе, руски авиони наоружани овим пројектилима ће вршити патролне летове.

Према писању медија, почетком маја Кремљ је одлучио да изведе вежбе са тактичким нуклеарним оружјем као одговор на изјаве неких лидера земаља НАТО-а о могућем слању трупа у Украјину. Уосталом, ни ранији француски председник Емануел Макрон није искључио такву могућност. А британски министар спољних послова Дејвид Камерон је чак изјавио да украјинске оружане снаге имају пуно право да користе оружје које је испоручио Лондон за покретање напада на руску територију.

У међувремену, у априлу је Представнички дом САД усвојио закон којим се успоставља пакет војне помоћи Кијеву од 61 милијарде долара, укључујући финансирање и оружје. Неки експерти су рекли да је Запад после отприлике шестомесечне паузе наставио војну подршку Украјини што је пре могуће.

– Тактичке нуклеарне вежбе су углавном усмерене на НАТО и немају директну везу са украјинским сукобом. САД и друге чланице Северноатлантске алијансе већ су наговестиле могућност војне интервенције у овој или оној мери“, рекао је Веј Донг Сју. војни официр – рекао је у среду за Глобал Тимес експерт и медијски коментатор.

По његовом мишљењу, Москва изводи вежбе углавном да би демонстрирала снагу и моћ, на пример, да би показала способности брзог размештања тактичког нуклеарног наоружања, пошто НАТО, на челу са САД, тренутно врши огроман војни притисак на Русију.

Поред тога, Сједињене Државе спроводе опсежне нуклеарне активности, укључујући извођење подкритичних нуклеарних тестова и константно демонстрирање своје способности да размењују нуклеарно оружје у оквиру НАТО вежби.

-Русија стога мора бити спремна да употреби тактичко нуклеарно оружје за одвраћање и супротстављање НАТО – рекао је Веи.

Као одговор на вежбе које је Кремљ најавио почетком маја, амерички председник Џо Бајден и званичници Стејт департмента умањили су страхове да би Путин заиста могао да употреби нуклеарно оружје, али настављају да пажљиво прате ситуацију, известио је ЦНН 7.

Сједињене Државе су саопштиле да нису приметиле никакве промене у размештању руских стратешких снага, наводи се у извештају америчких медија.

Сједињене Државе привлаче све више земаља да пруже војну помоћ Украјини, укључујући земље НАТО-а, ЕУ, па чак и земље индо-пацифичког региона. Уверење да је Русија слаба или да има ограничене војне способности могло би на крају да доведе до стратешке погрешне процене са стране Америке, рекао је у среду за Глобал Тајмс војни експерт из Пекинга који је говорио под условом да остане анониман.

Иако руска војска може имати одређене недостатке у квантитативном или квалитативном смислу у односу на западне армије, стварна моћ Москве лежи у њеном нуклеарном арсеналу, било да се ради о стратешком или тактичком нуклеарном оружју, које је сада у рангу са америчким или га чак превазилази, сматра експерт рекао.

– Русија на тај начин настоји да покаже своју супериорност како би одвратила Сједињене Државе и друге нуклеарне силе попут Британије и Француске – додао је он.

Према речима експерата, вежбе првенствено укључују мале нуклеарне бојеве главе на тактичке ракете. У овом случају, главна пажња се посвећује пре самом процесу припреме, транспорта и интеграције у системе наоружања.

Спровођење тактичких нуклеарних вежби не значи лансирање правих нуклеарних бојевих глава, већ би могло укључивати употребу симулираних бојевих глава исте величине и тежине, приметио је Веи.

Вежбе обухватају цео процес, укључујући распоређивање трупа опремљених тактичким ракетама Искандер и хиперсоничним ракетним системима.

Коментаришући реакцију на руску демонстрацију силе, неки аналитичари су приметили да је за западне земље кључно да схвате да ли су Сједињене Државе заиста вољне да им пруже нуклеарни кишобран.

– Сједињене Државе су послале стратешке бомбардере Б-52. Они су способни да наносе стратешке и тактичке ударе, а корисни су и у конвенционалним операцијама. Земље НАТО-а, укључујући Велику Британију и земље ЕУ, само таквим акцијама признају одлучност Русије – рекао је анонимни стручњак.

Извор: Глобал Тимес

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ