Свет

БРИТАНЦИ ДАЛИ ДОЗВОЛУ: Украјина може да започне Трећи светски рат

Британски министар одбране Грант Шапс рекао је да је Лондон дозволио Кијеву да нападне Крим испорученим оружјем.

Истовремено, он је истакао да подржава употребу британског оружја „само уз пуну сагласност са међународним хуманитарним правом“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Као што знате, дали смо дозволу за употребу оружја на територији Украјине, укључујући Крим, који сматрамо саставним делом Украјине

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Раније је објављено да ће највећи британски пакет војне помоћи Украјини укључивати додатни број пројектила дугог домета Сторм Схадоw. Последњи пут руско Министарство одбране пријавило је обарање четири такве ракете изнад Крима 13. маја.

Лондон је Оружаним снагама Украјине дао право да самостално бирају циљеве за ударе.
Раније је британски министар спољних послова Дејвид Камерон најавио право Оружаних снага Украјине да самостално бирају циљеве за ударе британским оружјем.

„Што се тиче онога што Украјинци раде, по нашем мишљењу, то је њихова одлука о томе како да користе ово оружје“, рекао је он.

Такође у интервјуу за Ројтерс, Камерон је изјавио да су удари украјинских оружаних снага на руску територију легитимни.

Касније је агенција повукла чланак уз министрову изјаву, али га је после извесног времена поново објавила, остављајући цитат дипломате непромењеним.

САД су се изјасниле против употребе опреме пребачене Украјини у нападима на Русију
Раније је координатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби рекао да се САД противе употреби оружја пребаченог Украјини у нападима на Русију.

„Јасно смо ставили до знања, укључујући и Украјинце, да не подржавамо употребу опреме америчке производње за нападе унутар Русије“, рекао је он.

Такође је саопштено да је Бела кућа незадовољна нападима Кијева на инфраструктурне објекте који се налазе на територији Русије.

„Он покушава да наведе Украјинце да зауставе нападе… До сада Украјина игнорише савет Американаца да прекине нападе“, пише часопис Економист.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ