Свет

ХИТНА ОПЕРАЦИЈА ИЗНАД ПОЉСКЕ: Само су ово чекали

Пољска и савезници НАТО ноћас су спровели хитну операцију у пољском ваздушном простору услед нових масивних удара Русије на циљеве у Украјини.

Ваздушна опасност била је проглашена на територији целе Украјине док медији извештавају о експлозијама у Дњепропетровску, Хмељницкију, Лавову, Ивано-Франковску, Черкасију… Украјински министар енергетике Герман Галушченко наводи да су се на мети руских пројектила и дронова поново нашла енергетска постројења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пољски ваздушни простор био под будним присмотром радарских система и авијације НАТО за случај да неки пројектил наруши границе земље.

Јутрос је операција окончана, након што је смањен степен опасности од ракетних удара руске авијације на Украјину.

Како је саопштено из оперативне команде на друштвеној мрежи X, мобилисане снаге и ресурси су се вратили на стандардне оперативне активности, преноси агенција ПАП.

Наведено је да је током ноћи на снази била повећана приправност пољских и савезничких система и припадника пољске војске, који стално прате ситуацију на територији Украјине у циљу безбедности пољског ваздушног простора.

Раније је саопштено да пољски и савезнички авиони делују у пољском ваздушном простору, након што је примећена интензивна активност далекометне руске авијације у вези са ракетним ударима на објекте на територији Украјине.

Командант ваздухопловства Оружаних снага Украјине Никола Олешчук изјавио је да су руске снаге ноћас извршиле нападе на енергетске објекте Украјине, користећи различите типове ракета и дронова, укупно 99 средстава ваздушног напада, а да је украјинска ПВО уништила 84 ваздушна циља.

Извор: Информер