Свет

РУСИ ЗАСУЛИ ПОЛИГОН КАСЕТНИМ БОМБАМА: Има преко 1.000 мртвих (ВИДЕО)

Услед снажног ракетног напада на војни полигон у Селидову, који се налази у правцу Доњецка, руска војска је вероватно задала озбиљан ударац украјинским оружаним снагама. На друштвеним мрежама појавио се снимак тог удара, за који многи војни стручњаци тврде да је изведен касетним бомбама РБК-500.

Селидово, које се налази 35 километара западно од Доњецка, коришћено је за вежбе на којима је у тренутку напада могло да буде присутно до 1.500 украјинских војника, јављају руски извори вести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ове трупе би, према прелиминарним подацима, могле да укључују резерве планиране за рано пребацивање у област Авдејевке ради учешћа у непријатељствима.

– Према још непотврђеним информацијама, паметна глава довезла је много људства (до 1.500 војника Оружаних снага Украјине) на полигон у Селидову, гађани су касетама, војска сада долази да извлачи лешеве – пренео је украјински блогер Анатолиј Шариј.

Тачан број жртава у удару остаје непознат. Напомиње се да је ситуација на лицу места компликована детонацијом муниције која је у току, што може указивати на значајна разарања и губитке у људству и војној опреми која се налази на полигону.

Са друге стране украјински извештаји пријављују повређену бабу са унучићима, као и разрушене куће уз употребу С-300 ПВО ракетног система од стране руских трупа.

Да ће од децембра 2023. године Ваздушно-космичке снаге Русије највероватније почети чешће да користе касетне бомбе РБК-500 од 500 килограма опремљени са уређајем за контролисано клизање, наводило се и у резимеу британског Министарства одбране.

Претпоставка даљих дешавања о овом рејону фронта је да када Руси заузму Адијевку, Украјинци неће имати где да траже уточиште. Следећи град пре Покрова је Селидово, остављајући их изложеним без покрића.

Сматра се да ће тада бити рањиви на концентрисану ватру руске артиљерије. Крећући се даље на север, Руси могу заобићи Украјинце са позадине према Константиновки како би пореметили упориште украјинских снага.

На крају, Украјинци ће морати да се повуку са југа да репозиционирају трупе и учврсте ове одбрамбене линије. У питању је повлачење од 10 километара.

Могућа употреба РБК-500

Подсетимо, руски војни извори поделили су почетком новембра 2023. године први снимак масовне употребе касетних бомби РБК-500 у Украјини. Снимак је наводно снимљен у области Старомајорскоје на југу ДНР.

Селидово је до Старомајорскога удаљен свега 80 километара југозападно, тако да није искључено да је и овога пута коришћена иста бомба.

Објављени су снимци са бљесковима експлозија и облацима дима који покривају значајно подручје изнад положаја украјинских оружаних снага. Према извештају, употреба касетне муниције од стране руске стране била је одговор на украјинско гранатирање вршено сличном муницијом по положајима у новим руским, а некада украјинским регијама.

За сада нема тачних података о томе да ли ће употреба касетне муниције постати стална пракса руских оружаних снага. Међутим, како напомињу руски извори, могућности руске муниције су много шире од оне коју је Запад испоручио Украјини.

РБК-500 је моћна касетна бомба способна да уништи колону оклопних возила или велики број људства. Једна касета садржи 15 противтенковских подмуниција Мотиф-3. Бомба експлодира у ваздуху, а подмуниција се разбацује по циљаном подручју. Свака Мотив-3 има падобран који успорава пад.

РБК-500 се може лансирати из авиона, као и из МЛРС Смерч и Торнадо-С. Касетна бомба РБК-500 ушла је у службу совјетског ваздухопловства 1987. Муниција Мотиф-3 је надограђена на верзију Мотив-3М.

Извор: oruzjeonline

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ