Свет

УДАРНО! Си Ђинпинг упозорио: Бирате рат или мир, а они изабрали…

Гласачи на Тајвану изабрали су Вилијама Лаја за новог председника на историјским изборима, утирући тиме пут за даље удаљавање од Кина.

Кина није била задовољна резултатом, а недуго после избора саопштила је да је „Тајван део Кине“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пекинг је позвао на „мирно уједињење“, али није искључио примену силе.

Кинески председник Си Ђинпинг раније је описао је ове изборе као бирање између „рата и мира“.

У последњих неколико месеци Кина је нагомилала војне снаге око острва које сматра својом територијом, повећавајући страхове о могућем конфликту.

Тајван је острво које већ деценијама има независну, демократску владу, али нема међународно признање као држава.

Комунистичка влада у Пекингу не гледа благонаклоно на Лаијеву Демократску прогресивну партију (ДПП) која управља Тајваном осам година и залаже се за суверенитет.

Лај има 64. године, у претходном мандату је био потпредседник, а пре него што је почео да се бави политиком био је доктор.

У странци је стицао позицију као члан „новог таласа“, који је заговарао формално проглашење независности Тајвана.

Освајањем трећег узастопног председничког мандата за своју странку, Лаи је поставио преседан и закорачио на нови терен.

У првом обраћању након што су његови противници признали пораз, сигнализирао да је Тајван на путу без повратка.

„Земља ће наставити да иде правим путем напред. Нећемо се окретати ни гледати уназад“, рекао је на конференцији за новинаре.

Касније, током обраћања пред десетинама хиљада узбуђених присталица на улицама Тајпеја, Лаи је победу назвао тријумфом демократије.

„Успели смо. Нисмо дозволили да стране силе утичу на наше изборе. зато што смо одлучили да само ми можемо да бирамо ко ће бити председник“, рекао је.

Пре првих излазних анкета, Тајван је оптужио Кину да се меша у изборни процес.

Али Лај је имао и умерену поруку за Кину.

На конференцији за медије је рекао да је одржавање мира и стабилности са Кином важно, истичући да ће његова власт „користити дијалог уместо конфронтацију“ у односима са Пекингом.

У исто време, навео је, тежиће одржавању статуса кво – неће тражити независност али ни уједињење са Кином – и обећао да ће „заштити Тајван од претњи из Кине“.

Кина је пре избора упозоравала гласаче да не дају поверење Лају, кога је описала као „сепаратисту“ и „проблематичног“, због ранијих изјава подршке тајванској независности, што је за Пекинг црвена линија.

Али последњих месеци је сигнализирао да неће тражити званичну независност.

Кинеска Канцеларија за Тајван саопштила је у суботу да избори „не могу да зауставе неповратан тренд ка уједињењу са матицом“ и да ДПП „не може да заступа читаво јавно мњење“ Тајвана.

Америка, највећи савезник Тајвана, брзо је честитала Лају на победи, а државни секретар Ентони Блинкен похвалио је „снажан демократски систем и изборни процес“.

Додао је да је Вашингтон „посвећен очувању мира и стабилности“. Претходно је амерички председник Џо Бајден рекао да САД „не подржавају независност“ Тајвана.

Испред седишта ДПП-а у Тајпеју присталице славе резултат.

„Јако сам срећна, већина људи на Тајвану жели да очува наш демократски живот“, каже једна од њих.

„Не занима ме како ће Кина реаговати. Морамо да држимо до наших вредности и инсистирамо на ономе што мислимо да је најбоље“, додаје други.

Лај је победио са више од 40 одсто гласова, далеко изнад главног опозиционог кандидата Хоу Ју-иха из Куомитанг партије (КМТ). Тајван је бирао између ДПП-а и КМТ-а који гаји ближе односе са Пекингом.

На изборима је учествовала и трећа странка Тајванске народне партије (ТПП), чији је представник Ко Вен популаран међу младим гласачима и освојио је четвртину гласова.

Поред председничких, становници Тајвана гласали су и на парламентарним изборима за 113 посланичких места.

ДПП је изгубио већину, док је опозиција стекла нове мандате, али ниједна партија нема довољно посланичких места за контролу парламента, према извештајима тајванских медија.

Аналитичари кажу да би законодавна власт коју контролише опозиција са председником из редова ДПП-а, могло да значи да ће управљање Тајваном бити отежано.

Извор: Би-Би-Си

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ