Свет

УДАРНО! Ердоган дао зелено светло

Шведска је, заједно са Финском, напустила традиционалну политику војне неутралности након почетка Специјалне војне операције у фебруару 2022. године

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган одобрио је ратификацију шведске апликације за чланство у НАТО-у, преносе „РИА Новости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Турски парламент је, након вишемесечних разматрања, 23. јануара одобрио захтев Шведске за чланство у НАТО, тако да је Мађарска сада остала једина држава чланица тог блока која и даље није ратификовала шведску пријаву.

Премијер Мађарске Виктор Орбан јуче је рекао да је телефоном разговарао са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом и напоменуо му да мађарска влада позива парламент да ратификује чланство Шведске у НАТО-у што је пре могуће.

Шведска је, заједно са Финском, напустила традиционалну политику војне неутралности након почетка Специјалне војне операције у фебруару 2022. године.

Финска се придружила савезу у априлу 2023. и постала 31. чланица НАТО-а, након што је турски парламент ратификовао кандидатуру те земље.

Извор: РИА

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ