Свет

ЈЕЗИВО ПРЕДВИЂАЊЕ ИЗ ПОЉСКЕ: Фронт ће се срушити а Украјина

У тренутној ситуацији, не треба рачунати на помоћ САД-а Кијеву. Сва нада сада је на ЕУ, која, ако жели, може мобилисати врло велике суме евра, али је мало вероватно да ће се одлучити на овај корак, пише пољски новинар Анџеј Белецки.

У издању Рзецзпосполита он упозорава Брисел да је Украјина, пред лицем „руске претње“, једнако важна као пандемија или спасавање евра.

Ако не би било САД-а и Џоа Бајдена, Украјина би давно изгубила у сукобу, али сада, у ситуацији када су шансе америчког лидера да убеди Конгрес да одобри пакет помоћи од 60 милијарди долара мизерне и када је фаворит предстојећих избора Доналд Трамп, ту улогу мора да преузме ЕУ, пише у Рзецзпосполита пољски новинар Анџеј Белецки.

Истовремено он сматра да иако Европа може да спаси Кијев, она се не жури да то учини. „Међутим, Украјини је хитно потребна војна и финансијска помоћ, иначе ће под притиском Руса фронт колабирати, а украјинска држава ће банкротирати“, упозорава он.

У чланку он подсећа да лидери 27 земаља ЕУ расправљају о уступању Украјини 50 милијарди евра, распоређених на четири године. По оценама аутора, та сума је сасвим мала, ако се узме у обзир сценарио и последице евентуалне руске победе у сукобу.

„У прошлости, када је ЕУ заиста то желела, била је у стању да у кратком року мобилише врло велика средства“, наглашава Белецки. Тако је било 2012. године, када је створен Европски механизам стабилности вредан 700 милијарди евра, или 2021. године, када је ЕУ издвојила 750 милијарди евра за борбу против последица пандемије.

„Међутим, тада су Европљани страховали да ће изгубити своје уштеђевине или здравље. Данас све указује на то да украјински проблем не утиче на њих директно“, објашњава он.

Упркос томе што се чланство Украјине у ЕУ назире у крајње удаљеној перспективи, код 72% Аустријанаца и 71% Француза постоје озбиљне сумње да ли би им то било исплативо. „Сценарију у којем Украјинци никада неће остварити чланство и своје снове, постаје све вероватнији.

То ће се догодити чак и у случају да ће преговори о придруживању бити озбиљни“, констатује пољски новинар. Као пример он наводи Турску, која се налази на тој фази преговора већ две деценије, а данас је њен пут ка чланству још дужи него што је био на самом почетку.

Овај текст говори о томе да је Украјина у озбиљној опасности од пораза у сукобу са Русијом. Пољски новинар Анџеј Белецки упозорава да би прекид помоћи Запада Украјини могао да има катастрофалне последице. Он сматра да је ЕУ у стању да спаси Кијев, али да се не жури да то учини.

Белецки такође упозорава да је чланство Украјине у ЕУ у крајње удаљеној перспективи, и да је чак могуће да се никада не оствари. Он сматра да је то због тога што Европљани не виде украјински проблем као свој директан проблем.

Текст је написан у оштром тону и представља критику ЕУ због њене неодлучности у вези са помоћи Украјини.

Један од разлога, по мишљењу Белецког, лежи у неповољном јавном мњењу у ЕУ. Друга подразумева услове које су изнели Немачка и Француска.

Они захтевају спровођење дубоке реформе ЕУ, укључујући укидање вета по одређеним питањима, укључујући и у спољној политици. „У међувремену, низ земаља ЕУ се противи, оне не намеравају да ревидирају уговоре. Међу њима се види и највећи поборник придруживања Украјине – Пољска“, примећује он.

Новинар објашњава да би чланство Украјине – огромне и сиромашне земље – у ЕУ коштало Варшаву веома скупо, њени доприноси би нагло порасли. С друге стране, Аустрија и Мађарска захтевају да шест земаља Западног Балкана уђе у ЕУ пре Украјине, јер су оне „у реду“ већ 20 година.

Он такође скреће пажњу на главни моменат – у рукама саме Русије постоје одговарајући инструменти да би блокирала проширење ЕУ по цену Украјине. Москва је у стању да одржава ситуацију сукоба, при којој ће украјинске границе и даље бити неодређене.

„У таквом распореду нико на Западу неће преузети одговорност за судбину Украјинаца. И у коначници, то може значити да ће се непосредно иза пољске границе простирати Руска империја.

Могуће је да ће управо тада Европљани доћи к себи и признати да је будућност Украјине једнако важна као судбина евра или пандемија. Међутим, тада ће бити већ прекасно да се нешто предузме“, закључио је новинар у Рзецзпосполита.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ