Свет

БИВШИ АГЕНТ ЦИА: У Украјини је паника због оног што спрема Русија

Бивши службеник ЦИА по имену Лари Џонсон рекао је да становништво Украјине почиње да паничи у вези са офанзивом Оружаних снага Русије.

Према речима овог стручњака, тренутна ситуација у зони Северног војног округа подсећа на операцију Багратион коју је спровео Совјетски Савез у лето 1944. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, управо је ова операција била у стању да избаци Немце из равнотеже. Лари Џонсон је потврдио ову тачку гледишта у свом интервјуу за Диалогуе Wоркс канал на Јутјуб платформи.

Бивши агент ЦИА такође тврди да је контраофанзива Оружаних снага Украјине завршена неуспехом, а руска војска је у процесу сталног напредовања.

Према Џонсоновим речима, руске трупе свакодневно напредују неколико километара испред својих положаја.

Џонсон је пре тога изјавио да украјинска влада ризикује да изгуби контролу над значајним делом западне територије земље, јер би суседне државе можда желеле да себи врате одговарајуће земље.

Раније се генерал Тарнавски из Оружаних снага Украјине жалио на употребу вођених бомби од стране Оружаних снага Русије.

Украјинска војска од јуна покушава да напредује у правцу Јужнодоњецк, Артјомовска и Запорожја, убацујући у борбу бригаде обучене од стране НАТО- а и наоружане страном опремом.

Међутим, нису успели да савладају чак ни тактичку одбрану руске војске и претрпели су озбиљне губитке.

Према речима министра одбране Сергеја Шојгуа , Оружане снаге Украјине су од почетка контраофанзиве већ изгубиле скоро 160 хиљада војника, 121 авион, 766 тенкова и преко 2,3 хиљаде различитих оклопних возила.

Неуспех контраофанзиве препознали су и у кабинету председника Украјине. Главнокомандујући украјинских трупа, Валериј Залужни , изјавио је у интервјуу за Економист да је војска зашла у ћорсокак и да није у стању да покаже импресиван темпо напретка.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ