Свет

АМЕРИ У СТРАХУ! ПУТИН СЕ СПРЕМА ЗА СВЕОПШТИ РАТ: „Овај потез је део нечег већег…“

Владимир Путин је „угрозио Финску и ширу НАТО алијансу“ и спрема се за „рат великих размера“, наводи водећи амерички истраживачки центар за проучавање рата.

Како наводе, руски председник је претњу изнео у изјави која наизглед има за циљ да одбаци забринутост да Москва представља ризик за војну алијансу, саопштио је Институт за проучавање рата (ИСW).

Путин је јуче имао интервју за за руску државну телевизију Россиyа 1, а ИСW сматра да је Путин покушао да демантује упозорење Џоа Бајдена да ће Русија напасти земљу НАТО-а ако победи у рату у Украјини, пише Скy Неwс.

Међутим, он је своје коментаре пропратио оптужбом да су државе НАТО-а створиле сукоб између Русије и Финске и „увукле“ Финску у алијансу.

„Путин је изјавио да ће бити проблема са Финском и да је улазак Финске у НАТО подстакао руске званичнике да почну да формирају Лењинградски војни округ (ЛМД) и концентришу војне јединице на северозападу Русије“, наводи се у саопштењу ИСW-а, преноси Телеграф.

Како истраживачки центар објашњава, Русија тренутно поново дели Западни војни округ (ВМД) како би реформисао ЛМД и Московски војни округ (ММД).

Сматрају да је тај Путинов потез део дугорочног напора на реструктурирању и проширењу који „има за циљ да припреми Русију за потенцијални будући велики конвенционални рат против НАТО-а“.

„Западни војни округ је одговоран за руску границу са чланицама НАТО Литванијом, Летонијом, Естонијом и Финском, али је у великој мери посвећено борби у Украјини, где је претрпело значајне губитке. Обнављање ЛМД и ММД вероватно има за циљ да уравнотежи руске оперативне захтеве у Украјини са руским војним положајем дуж руске границе са НАТО-ом“, наводи ИСW.

Како истичу, Путиново оправдање за формирање ЛМД, који ће бити одговоран за област која се граничи са Финском, Шведском и Арктиком, сугерише да он види ЛМД као војни одговор на проблеме садашњих и будућих чланица НАТО-а у Скандинавији.

Извор: Телеграф

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ