Свет

СВЕТ У СТРАХУ ЧЕКА: Да ли ће он објавити свеопшти рат?

Иран је пружио подршку Хезболаху у виду модерног оружја, а Насралах се показао као компетентан војни вођа.

Међутим, Израел је запретио „незамисливим“ нападима ако се група у потпуности укључи у рат.

Људи у Бејруту су прошли кроз много тога са скоро бесконачном листом криза које су погодиле њихов град. Ипак, последњих неколико недеља донеле су нови осећај нелагодности овој приморској заједници од два и по милиона људи.

„Или се ништа неће догодити – или ћемо сви отићи горе да будемо с Богом“, рекла је једна уплашена становница, показујући према небу, док је говорила о дуго очекиваном говору муслиманског свештеника Хасана Насралаха.

Страствени и ватрени говорник, Насралах је вођа шиитске политичке и војне фракције Хезболах и требало би да изнесе своју прву јавну изјаву од напада Хамаса 7. октобра, скоро месец дана након што је Израел почео да бомбардује Газу.

Говор је важан јер генералног секретара Хезболаха многи сматрају најмоћнијом особом у Либану са чак 100.000 бораца на располагању.

То је такође важно јер нам његово обраћање може помоћи да схватимо да ли ће Хезболах вероватно отворити други фронт на северној израелској граници и претворити брутални сукоб са средиштем у Гази и око ње у непредвидиви регионални рат.

Кључна фигура „осовине отпора“

Хасан Насралах је рођен 1960. у источном Бејруту, где је касније описан као побожни и мотивисани студент ислама. Придружио се Хезболаху 1982. након израелске инвазије и окупације јужног Либана.

Уздигавши се кроз организацију, он је 1992. године заменио лидера Хезболаха Абаса ал Мусавија, након што су он – и чланови његове породице – убијени у израелском ваздушном нападу.

У низу интервјуа Насралах је више пута одбијао да призна државу Израел, наводећи да сматра да је њено постојање незаконито и неправедно.

Он је дао контрадикторне коментаре о томе да ли би прихватио решење о две државе за Израелце и Палестинце, али га сматрају кључном фигуром такозване „осовине отпора“ – коалиције антиизраелских и антизападних група које подржавају Иран.

Оно што је можда најважније, 63-годишњак се показао као способан војсковођа.

У једномесечном рату 2006. године, Израелске одбрамбене снаге биле су изненађене квалитетом Хезболаховог особља и наоружања јер су користиле такозвану тактику „ројења“ да елиминишу израелске положаје.

Уз финансијску подршку Ирана, Хезболах је прешао из герилске јединице у нешто што личи на конвенционалну војску, са дроновима и ракетама које могу да погоде све делове Израела, тврди се.

Израел запретио: Суочиће се са незамисливим контраударима

Међутим, релативна снага Хезболахових војних бригада не значи да је Насралах спреман да уђе у свеопшти рат са Израелом.

Оно што је најважније, он зна да ће Израелци узвратити, и то снажно.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху упозорио је Хезболах да ће се суочити са контраударима „незамисливих“ размера који ће изазвати пустош у Либану.

Овде су Американци такође кључни.

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је да ће они „обратити велику пажњу“ на Насралахов говор.

Извор: news.sky.com

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ