Свет

САД ИМА ПАКЛЕНИ ПЛАН: Праве нуклеарну бомбу 24 пута јачу од оне бачене на Хирошиму

PIXABAY.COM

Сједињене Државе планирају прављење новог нуклеарног оружја, чак 24 пута јачег од оног баченог на Хирошиму и Нагасаки.

Производња предложене нуклеарне гравитационе бомбе Б61-13 коштаће 689 милиона долара и могла би да побије све у милионском граду скоро тренутно са радијусом експлозије од 5,6 километара.

Са дометом од 9.600 километара и експлозијом од 360 килотона, радиоактивне падавине би биле знатно разорније од оних у Хирошими и Нагасакију.

Бомбе бачене у Јапан имале су снагу од свега 15 килотона, а ипак су убиле скоро 200.000 људи.

Ново оружје тек треба да одобри Конгрес, али се очекује да ће имати подршку Републиканске странке.

„Б61-13 ће ојачати одвраћање противника и уверавање савезника и партнера пружајући председнику додатне опције против одређених тежих војних циљева и великих површина“, саопштио је Пентагон.

Нову америчку нуклеарну бомбу испоручио би високотехнолошки Б-21 рајдер стелт бомбардер и могла би да уништи подземне циљеве са већом прецизношћу.

Најава је уследила само неколико дана након што је Кина објавила да ће удвостручити свој нуклеарни арсенал на скоро 1.000 бојевих глава.

Вашингтон тренутно има око 1.400 нуклеарних бојевих глава, док Русија има око 1.500 – али Кина је рекла да планира да удвостручи своје тренутне залихе од 500 бојевих глава у року од једне деценије.

Кина је такође објавила да развија нови интерконтинентални систем балистичких ракета који би могао да јој омогући да удари континентални део САД.

Помоћник америчког министра одбране за свемирску политику Џон Плумб алудирао је на недавно најављене нуклеарне аспирације Кине у саопштењу.

Рекао је: „Данашња најава одражава променљиво безбедносно окружење и растуће претње потенцијалних противника“.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ