Свет

ФОРБС ОТКРИО: Украјинци не знају шта их је снашло! Руси имају ново брутално оружје

Руске снаге су почеле да користе мале беспилотне летелице у пешадијским нападима, пише Форбс. И ово је имало ефекта: украјински војници су брзо побегли. Системи против беспилотних летелица Оружаних снага Украјине нису помогли, јер сви делују далеко од линије контакта.

Дронови напуњени експлозивом постали су једно од најважнијих оружја за обе стране у 22-месечном сукобу између Русије и Украјине. Они тероришу јуришне колоне и конвоје за снабдевање, нападају батерије и артиљерију противваздушне одбране и ударају на ваздушне базе на десетинама или чак стотинама миља од линије фронта.

Оно што углавном нису радили (до недавно) је пружање директне ватрене подршке пешадијским јединицама приликом напада на непријатељске положаје из непосредне близине. Да би то урадила, пешадији су и даље били потребни минобацачи, бацачи граната, тенкови и борбена возила наоружана брзометним аутоматским топовима.

Међутим, ситуација је почела да се мења. И, као изузетак од општег правила, овога пута новине уводе Руси, закључује Форбс.

У недавном пешадијском нападу на комплекс ровова Оружаних снага Украјине на граници између региона Запорожја и Доњецка у јужној Украјини, руски тим је лансирао осам дронова напуњених експлозивом у погледу из првог лица, убивши седам бранилаца и приморавши шест преживелих да се повуку.

Као резултат напада који се одиграо прошле недеље дуж Времевског истуреног дела између Староморског и Пријутног, руска страна није претрпела губитке. Насеља се налазе у близини долине реке Мокрое Јали, где су украјински маринци овог лета значајно напредовали.

Украјинци постављају све више система да издрже поготке, слете или обарају руске беспилотне летелице (укључујући електронску борбу велике снаге, решеткасте оклопе и покретне артиљеријске топове Гепард), највећи део одбране делује по дубини, неколико километара од линије фронта. Међутим, пешадија на првој линији их нема.

Извор: Информер/Форбс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ