Свет

БОМБА ИЗ ЕУ: Да ли је коначно крај рата?

У најновијем плану раста за Западни Балкан, који је представљен данас у Бриселу наводи се да Европска комисија чврсто верује да проширење остаје кључна политика Европске уније, а посебно да је пуноправно чланство Западног Балкана у ЕУ у политичким, безбедносним и економским интересима Уније.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да је историјски дан, јер десет година од догађаја на Мајдану, Комисија предлаже отварање преговоре о приступању са Украјином и Молдавијом.
Колегијум Европске комисије донео је одлуку да преговори са Босном и Херцеговином почну када се испуне одређени услови усклађености са критеријуму о чланству, односно да се Савету ЕУ предложи и одобравање Грузији статус земље кандидата под условом испуњења одређених услова.

Украјина је и даље суочена са трагедијом и ратом, али спроводи реформе, рекла је председница ЕК.
„Комисија на темељу тога препоручује отварање преговора о приступања и да се уи савете отворе оквири“, рекла је она.

Када је реч о Молдавији она је предмнет сталних дестабилизација и суочена са сајбер ратом. Када се ради о БиХ она је рекла да је ЕК препознала бројне позитивне кораке, попут напретка у борби против криминала, али и констатовала да је Република Српска усвојила одређене неуставне законе због којих се одлаже предлог за кандидатуру до марта 2024. године. Она је истакла да су досадасшња проширења донела велике предности.

„Сви смо ми победници за нове грађане, бенефити су велики, све то повећава просперитет и стабилност“, рекла је она.

Према њеним речима проширење је инвестиција и у безбедност и стабилизује нас.

Извор: Еуроњуз/Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ