Свет

ХАМАС ПОД ЗЕМЉОМ КРИЈЕ ТАЈНУ КОЈА ЈЕ ВЕЛИКА ПРЕТЊА ИЗРАЕЛУ: На дубини је од 40 метара, али би могла бити и СМРТОНОСНА ЗАМКА

Фото: Х принтскрин

Војни стручњаци открили су да израелска војска води борбу с проналаском начина за сигурну евакуацију стотинак цивила које је Хамас отео у најкрвавијем сукобу у региону током последње деценије.

Под притиском су да врате таоце што је пре могуће јер је Хамас рекао да ће погубити једног заробљеника сваки пут кад Израел бомбардује цивилну кућу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рат је избио у суботу након што је Хамас напао музички фестивал само километар од израелске границе с Газом, а потресни снимци приказивале су жене које улазе у возила крваве, у модрицама и с рукама везаним на леђима.

– Одлучили смо да станемо на крај овоме и изјављујемо да ће сваки напад на наше људе без претходног упозорења бити враћен тако да погубимо једног таоца – рекао је портпарол бригаде Абу Обаида.

Александер Гринберг из Јерусалимског института за стратегију и безбедност сматра да ће израелски удари пре свега циљати на командне центре и трупе Хамаса, док ће се истовремено војска припремити за улазак у Газу.

– Такве урбане борбе присилиће борце на борбу прса у прса, смањити видљивост, повећати ризик од замки, замаглити границе између цивила и војника, али и учинити оклопна возила готово бескорисним – рекао је Гринберг.

Бивши званичник британске војске Ендрју Галер рекао је да ће борба у Појасу Газе бити тешка јер су градске борбе бојно поље од 360 степени јер претње могу бити свуда око вас.

– Обилажење кућа како би се осигурале потенцијално миниране зграде значи довођење стручњака за деактивирање бомби с гломазном опремом као што су мердевине, ужад и експлозив. Кориштење артиљерије може погоршати ситуацију јер може убити неке браниоце, али их и заклонити – тврди Галер.

Граница Газе с Египтом у дужини од 15 километара некага је била претрпана стотинама тунела кориштених за кријумчарење бораца, оружја и кријумчарене робе, иако су бројни тунели сад уништени. Од 2014. Хамас копа подземне путеве како би заобишли територију под контролом, неки су дубоки чак 40 метара тако да могу да мењају положаје и удаљавају се од нападнуте територије.

Израелска војска и обавештајне службе сигурно знају за део мреже јер су се жестоко бомбардовале 2021. године, али тајни делови остају тајни и отежаће копнене операције израелске војске.

– Хамас познаје своје тунеле од којих су неки вероватно и минирани. Борба на таквом терену захтевала би опсежне обавештајне податке које Израелци можда немају. Подземне борбе пружиле би велику тактичку предност бранитељима Хамаса – рекао је Колин Кларк.

С друге стране, Хамасова предност познавања тунела може се показати као замка. Кад се пронађу тунели, могу се затворити људи унутра, објашњава стручњак.

Истраживачи сматрају да би се могао догодити и сукоб између политичара и војске ако не поставе животе таоца као приоритет.

– Уз сву тугу и бол, питање таоца не може бити приоритет. Оно ће доћи на ред тек кад Хамас буде поражен или ослабљен, ни секунде пре – сматра истраживач рата Коби Мајкл.

Иако је Израел под великим притиском да врати таоце, десетине земаља укључујући САД, УК и већи део ЕУ дали су им подршку.

С друге стране, неколико нација укључујући Иран и Алжир, подржало је Хамас.

Извор: Курир/Јутарњи лист/Дејли мејл

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ