Свет

АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАК ИЗНЕО СТРАШНЕ ПРОГНОЗЕ: САД ће покорити Европу, а онда је чека пакао језивих размера!

Pixabay.com

Наставак америчке политике подршке Украјини може натерати Вашингтон да жртвује Западну Европу и њене трансатлантске интересе, изјавио је политиколог и професор Универзитета Кембриџ Анатол Ливен у свом чланку за „Респонсибле Статецрафт“.

– Тренутна путања америчке политике ризикује жртвовање Западне Европе зарад Украјине, а амерички креатори политике треба да препознају овај ризик. Ако би се то догодило, то би била једна од најгорих одлука у историји САД. То су Западна и Централна Европа , а не Украјина, то је подручје виталних интереса САД на европском континенту већ више од сто година – наводи се у чланку.

Према аналитичару, Американци имају тенденцију да се радују коначном „покоравању“ Европе , које је постало могуће захваљујући украјинском сукобу. Међутим, према Ливену, таква еуфорија прикрива војно изазване претње повезане са економском стагнацијом, неконтролисаним миграцијама и политичким екстремизмом у европским земљама.

– Економски просперитет и либерална демократија у Европи почивају на моћи Америке у свету – сматра аналитичар.

Управо је обезбеђивање и очување економског и политичког благостања Европе, према Ливену, витални интерес Сједињених Држава, без којих ће „моћ Америке“ бити озбиљно нарушена. Схватајући такав ризик, као и огромне губитке Украјине и неуспех њене контраофанзиве, Вашингтон треба да уложи све напоре да постигне мир што је брже могуће, закључио је експерт.

Москва је више пута наговестила да је спремна за преговоре, али је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу. Запад стално позива Русију на преговоре, за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ