Свет

ВАШИНГТОН БЕСАН НА КУРТИЈА: Истиче време

Амерички Стејт департмент изразио разочарање зато што у новој рунди дијалога тзв. Косова и Србије за нормализацију односа није постигнут напредак.

“Очекујемо да обе земље озбиљно схвате своје обавезе према Споразуму о нормализацији односа који су постигле раније ове године. Време истиче. Желимо да видимо напредак у погледу постојећих и претходних обавеза преузетих у дијалогу и Охридском споразуму, укључујући оснивање Заједнице општина са српском већином“, рекао је портпарол америчког Стејт департмента.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Саветоваћемо се интерно и с нашим европским партнерима о следећим корацима“, додао је он у изјави за Радио Слободна Европа.

Према његовим речима: “Дијалог који омогућује ЕУ једини је пут напред за Косово и Србију“.

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти и председник Србије Александар Вучић састали су се у четвртак у Бриселу уз посредовање шефа спољне политике ЕУ Жозепа Бореља и изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.

Борељ је након састанак рекао да није постигнут никакав напредак, а према његовим речима, Курти је био тај који није прихватио предлог ЕУ о истовременом спровођењу обавеза које произлазе из споразума, док га је Вучић прихватио.

Борељ је рекао да је Курти инсистирао на формализовању, пре свега, дефакто признања тзв. Косова од Србије, док је Вучић тражио успостављање Заједнице општина са српском већином на тзв. Косову

Извор: РСЕ

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ