Свет

ЗЕЛЕНСКИ СЕ ОГЛАСИО: Погинуо „Дух Кијева“ (ВИДЕО)

Украјинска ратна авијација објавила је да је Андриј Пилшчиков, војни пилот и заговорник набавке америчких борбених авиона Ф-16 за Украјину, био међу троје страдалих у судару два авиона током тренажног лета западно од Кијева.

Гардијан преноси да се судар десио у петак, као и да је надимак Пилшчикова био „Ђус“, објашњавајући да су му тај надимак доделили пилоти инструктори из САД током обуке зато што Пилшчиков није пио алкохол.

Наводи се да се и украјински председник Володимир Зеленски опростио од „Ђуса“ у ноћном видео обраћању, наводећи да је Пилшчиков био „један од оних који су у великој мери помогли држави“.

Гардијан наводи да су украјински истражитељи покренули поступак поводом страдања „Ђуса“ и друге двојице пилота, а за сада нема назнака уплетености Русије у овај инцидент.

Наводи се да је Пилшчиков течно говорио енглески језик и да је био један од двојице украјинских пилота који су прошлог лета боравили у Вашингтону како би се састали са члановима америчког Конгреса и лобирали за испоруку Ф-16 Украјини.

Поред тога, „Ђус“ се редовно појављивао у америчким медијима где се приликом укључења додатно залагао за набавку ових борбених авиона.

То његово дуготрајно лобирање коначно је уродило плодом раније овог месеца када су Данска и Холандија, након одобрења из Вашингтона, објавиле да ће Кијеву доставити америчке ловце, а то је потом учинила и Норвешка.

Јуриј Ихнат, портпарол украјинске ратне авијације, казао је да је уверен да ће Украјина на крају располагати са 120 авиона Ф-16, од којих би први вероватно требало да се појави на њеном небу почетком наредне године.

Међутим, у том авиону неће бити Пилшчиков.

– Не можете ни да замислите колико је он желео да управља једним Ф-16 – навео је Ихнат и додао да је „Ђус“ редовно учествовао у борбеним мисијама и пресретао руске крстареће ракете и дронове.

Ихнат је објаснио да је Пилшчиков настојао да уведе реформе у украјинско ратно ваздухопловство.

– Он је увек покушавао да уведе НАТО стандарде у Украјину, као и западне традиције, као што је спаљивање клавира у част страдалог пилота.

Гардијан наводи да је у суботу увече клавир запаљен на забаченом ауто-путу у Украјини, како би се на тај начин обележила смрт „Ђуса“ и његових колега.

Њујорк пост наводи да је Пилшчиков био припадник јединице „Дух Кијева“ која је од почетка рата у Украјини бранила централни и северни део земље.

Верује се да су они оборили чак шест руских борбених авиона првог дана рата 24. фебруара прошле године.

Извор: Курир.рс/Гардијан/Њујорк Пост

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ