Министарство пољопривреде Србије се огласило поводом чипса са канцерогеном супстанцом из Србије.
Како пише у саопштењу, по добијању РАСФФ нотификације о повишеном нивоу акриламида у прехрамбеном производу чипс са укусом паприке произведеном у Србији, пољопривредна инспекција је издала налог за ванредну контролу погона за производњу спорног производа.
„Контрола је у току и након добијања резултата анализа, објавићемо детаљније информације и мере које ће пољопривредна инспекција предузети“, пишу из министарства.
Подсетимо, на хрватској граници утврђен је висок ниво канцерогеног акриламида у чипсу са укусом паприке произведеном у Србији, објављено је на сајту Европске комисије.
Анализа узорка обављена је на хрватској граници. Чипс није ушао на хрватско тржиште и уништен је.
Акриламид је једињење које се налази и у храни и то не у свежој, већ само може настати приликом обраде хране на температурама изнад 120 степени Целзијуса и при ниској влажности. Ово подразумева пржење, печење у уљу или стандардно у рерни.
Извор: Б92