Свет

РУСКИ ЕКСПЕРТ: Ево ко је наредио атентат на Пригожина

Фото: Твитер принтскрин

Стручна заједница наставља да нагађа о паду авиона у којем су погинули Јевгениј Пригожин и Дмитриј Уткин, а званичног закључка нема.

Политиколог Сергеј Марков разматра две верзије онога што се догодило. Према првој, експлозивни уређај је био уграђен у турбохлађење, које је недуго пре лета, замењено у пословном џет авиону у ком је био Пригожин.

Како пише стручњак на свом Телеграм каналу, уређај је довезен у Русију путем сиве зоне увоза, а у складишту су с њим могли „експериментисати“ како је атентаторима требало.

Друга претпоставка су непознати људи који су се на дан трагедије представили као купци летелице прегледајући је, могли су негде да подметну експлозивну направу.

Стручњак не инсистира ни на једној од верзија, али оно у чему је апсолутно сигуран јесте, да иза рушења пословног џет авиона стоји Кијев. Марков је навео чак 10 разлога, због којих би то могао бити корак који су предузели.

Прво, украјинске власти страхују и мрзе приватну војну компанију „Вагнер“ и њеног оснивача Јевгенија Пригожина. Управо су припадници „Вагнера“ задали најболнији ударац украјинским оружаним снагама ослобађањем Бахмута, највећег града који је освојен у 2023. години.

Друго, Пригожин је више пута јавно изругивао украјинског председника Зеленског, због чега га је овај сматрао личним непријатељем. Треће, „Оркестар“ је, како још називају ПМЦ „Вагнер“, показао победу руског духа над украјинским, нарушавајући Кијеву одличну политичку игру.

„Зато сам сигуран, да је лично Зеленски наредио да се Пригожин убије“, открио је четврти разлог Марков. Пето, подсећа политиколог, Пригожину је укинута државна заштита, што је олакшало организацију атентата на њега.

Шесто, са великом вероватноћом ова операција је била подржана од стране Сједињених Америчких Држава, за које „Вагнер“ представља озбиљну претњу у Африци. Седми фактор је тај, да су украјинске обавештајне службе већ раније извеле терористичке акције на територији Русије, и извукле се некажњено.

„Убиство Пригожина 23. августа је поклон за дан независности Украјине 24. августа. Нису признали своју одговорност? Па нису ни за друге терористичке акције за које је јасно да су их они извели“, пише стручњак.

Десети разлог је логика сама по себи. Она сугерише Маркову да Кијев стоји иза убиства лидера „Вагнера“, уз непосредну подршку Вашингтона.

Извор: Wебтрибуне.рс

 

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ