Свет

ПУТИНОВ ОБАВЕШТАЈАЦ: Ово неће зауставити ниједна звер на земљи

„Велики потенцијал за стварање праведне, демократске архитектуре међународних односа лежи у структурама попут БРИКС-а“, каже Сергеј Наришкин.

Шеф руске обавештајне службе рекао је да „ниједна звер на земљи“ неће моћи да уништи нову мултиполарну структуру у свету.

„Структура мултиполарности ће наставити да расте и јача, штитећи права нација на суверенитет и идентитет, истовремено промовишући стварни економски развој. Ниједна звер на земљи неће успети да демонтира ову структуру“, рекао је Сергеј Наришкин на 11. московској конференцији о међународној безбедности у уторак.

Наришкин је рекао да структуре попут БРИКС-а, економског блока који чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, имају велики потенцијал у смислу креирања архитектуре међународних односа, додајући да „није случајно“ што скраћеница БРИКС звучи као енглеска реч „цигле“.

„Ово су заиста градивни блокови у темељима истински слободног и равноправног света. У блиској будућности биће додане нове цигле или стубови“, рекао је он, тврдећи да свет више није једнополаран.

Наришкин је рекао да је свет постао много сложенији.

„Може се рећи да ово више није ни амерички травњак, већ бујна башта у којој цвета стотину цветова. У свим регионима планете постоји пораст националне свести, жеља за јачањем регионалних интеграција.“

Он је дефинисао изјаву високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља да је Европа окружена „џунглом“ као илустрација „главног човека неоколонијалних приступа међу евроатлантским елитама“.

Борељ је током говора на Европској дипломатској академији у новембру 2022. рекао да је „Европа башта“ и да је већина остатка света „џунгла“ која би могла „напасти башту“.

Извор: Б92/АА/М.С.

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ