Свет

ЈЕЗИВО ОТКРИЋЕ – ЕВО ЧИЈЕ РАКЕТЕ КОРИСТЕ УКРАЈИНЦИ КОД БАХМУТА!

Украјински војници су саопштили да су поменуте ракете ‘заплењене’ са неидентификованог брода и потом испоручене Украјини.

Украјинске артиљеријске посаде испалиле су ракете направљене у Северној Кореји на руске положаје и употребиле муницију Пјонгјанга против инвазијских снага његовог савезника председника Владимира Путина, објавио је Фајненшел тајмс (ФТ). Севернокорејске ракете Украјинци испаљују из вишецевних ракетних система Град из совјетског доба у близини порушеног града Бахмута, а цела прича показује како је највећи европски копнени сукоб од Другог светског рата постао својеврсни „босански лонац“ у коме користи се оружје из целог света, од застареле совјетске опреме до најновијих савремених система убистава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У разговору за ФТ, украјински артиљеријски командант који се представио као Руслан рекао је да севернокорејска муниција није била популарна међу његовим трупама због релативно високе стопе непрецизности, са многим пројектилима који су испаљени погрешно или уопште нису експлодирали. Вец́ина их је произведена 1980-их и 1990-их, па су стари и непоуздани. Један припадник Русланове јединице упозорио је новинаре ФТ да се не приближавају превише лансеру ракета када је посада испалила севернокорејску муницију јер су „веома непоуздане и понекад раде луде ствари“. Реч је о артиљеријским јединицама које подржавају украјински напад на руске снаге на северном и јужном крилу Бахмута, где Украјинци покушавају да опколе Русе.

Украјински војници рекли су да су поменуте ракете ‘заплењене’ са неидентификованог брода и потом испоручене Украјини, али су одбили да дају више детаља. Украјинско министарство одбране сугерисало је да су ракете преузете од руских снага. „Ми хватамо њихове тенкове, хватамо њихову опрему, а врло је могуће да је то и резултат успешног извођења војне операције наше војске“, рекао је Јуриј Сак, саветник министра одбране Украјине. „Русија купује разне врсте муниције у свим државама којима управљају тирани, укључујући Северну Кореју и Иран“, додао је Сук.

Мало је вероватно да би Северна Кореја директно снабдевала Украјину муницијом, пошто је режим Ким Џонг Уна подржао руску инвазију. Поред тога, руски министар одбране Сергеј Шојгу долетео је у Пјонгјанг прошле недеље да прослави 70. годишњицу примирја у Корејском рату и „ојача сарадњу“ са том војском.

Али Бела кућа је још у марту тврдила да има доказе да Москва преговара са Пјонгјангом о размени „оружја за храну“. Портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби такође је навео да је Пјонгјанг продао ракете и пројектиле Вагнер групи Јевгенија Пригожина на врхунцу битке код Бахмута, најдуже и најкрвавије руске инвазије. Пригожин је те оптужбе одбацио као „оговарање и спекулације“.

Севернокорејска муниција је заиста коришћена у нападима у близини Бахмута у источној Украјини. Совјетски ‘Град’ је самоходни артиљеријски систем калибра 122 мм пројектован у СССР-у, а један такав систем може да испали до 40 ракета за мање од 20 секунди из цеви постављених на шасију камиона Урал. Обе стране користе ракетне бацаче Град откако је Москва први пут извршила инвазију на источну Украјину 2014. године.

Огранизација „Хуман Ригхтс Wатцх“ је описала ракете Град као „ноторно неселективне“. Мајкл Кофман, виши сарадник програма за Русију и Евроазију у Карнеги задужбини за међународни мир, упоређује Град са ‘АК-47 МЛРС-а’, јер их користе десетине војних снага широм света. Њихова свеприсутност подстакла је многе земље да производе муницију за систем, укључујући Северну Кореју. Упркос проблемима са поузданошћу, Украјинци их радо користе. „Потребне су нам све ракете које можемо да набавимо“, објашњава Руслан.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ