Свет

ХЛАДАН ТУШ ЗА УКРАЈИНУ: Највернији савезник јој тражи да ПОКАЖЕ ЗАХВАЛНОСТ

Пољски званичник оптужио је Украјину за недостатак захвалности за подршку током рата, што је изазвало огорчену дипломатску свађу између два суседа и верна савезника.

Препирка је избила раније ове недеље када је Марчин Пржидач, помоћник пољског председника, позвао Кијев да „више цени улогу коју је Пољска играла за Украјину последњих месеци и година“.

Варшава је међу најчвршћим савезницима Украјине од почетка руске инвазије. Али тензије између њих су порасле након што се Пољска успротивила увозу житарица из Украјине, чему су претходили протести локалних фармера.

Изјаве Прзидача изазвале су бес у Украјини, која их је у уторак описала као „неприхватљиве“ и позвала пољског амбасадора на разговор.

Пољска је у среду узвратила позивом Васила Зварича, украјинског изасланика у Варшави, у Министарство спољних послова.

Касније је речено да ће уместо њега угостити његовог заменика, пошто је господин Зварич тренутно у Кијеву.

Пољска „прави штит Европе“

Матеуш Моравјецки, премијер Пољске, дан раније се жалио на одлуку Кијева да позове амбасадора његове земље.

– Суочени са ратом који је у току и узимајући у обзир огромну подршку коју је Пољска дала Украјини, такве грешке не би требало да се дешавају – рекао је он.

Володимир Зеленски, украјински председник, у међувремену је покушао да ублажи кризу, па је похвалио Пољску што делује као „прави штит Европе – од мора до мора“.

– Нећемо дозволити да било какве политичке афере покваре односе између украјинског и пољског народа, а емоције би свакако требало да се охладе – рекао је Зеленски, који је током рата развио блиске везе са својим пољским колегом.

Али Павел Јаблонски, заменик министра спољних послова Пољске, рекао је у среду радио станици РМФ ФМ да ће дипломате своје притужбе пренети заменику Зварича и описао односе између две земље као „не најбоље“.

Он је такође бранио одлуку Варшаве да тражи од ЕУ продужење забране увоза украјинског житарица која истиче следећег месеца.

– Пољска подржава Украјину само у мери која је у складу са нашим националним интересом – рекао је он.

Европска Унија је укинула царине на украјински извоз након руске инвазије како би помогла Кијеву да заради виталне приходе. Али у мају је блок дозволио да Пољска и још четири земље чланице забране домаћу продају украјинске пшенице, кукуруза, семена уљане репице и сунцокрета након што су њихови фармери протестовали да преобиље увоза из ратом разорене земље подиже цене.

Група земаља, која укључује Словачку, Мађарску, Румунију и Бугарску, назначила је да жели да забрана која би требало да престане 15. септембра, остане на снази.

Пољска је запретила да ће једнострано задржати ту меру ако ЕУ не реагује.

„Украјина да покаже захвалност“

Ово није први пут да Украјина добије хладан туш од стране блиских савезника. Тако је на недавни НАТО самит Зеленски отишао са циљем да добије јасан рок за чланство , а добио је неку неодређену врсту Савета НАТО-Украјина са циљем подизања односа на виши ниво.

Тада је британски министар одбране Бен Волас први јавно рекао оно што очигледно сви мисле: „Велика Британија није Амазон сервис за испоруку оружја Украјини, а Кијеву би можда било мудро да својим савезницима покаже мало захвалности“.

Волас је „посаветовао“ Украјинце да имају на уму како треба да убеде неке скептичне политичаре у Вашингтону и другим западним престоницама да су се десетине милијарди долара потрошених на војну помоћ исплатиле.

Другим речима, након што је добила наоружање, војну опрему и муницију у вредности већој од 70 милијарди долара, украјинска војска није постигла значајан успех у толико најављиваној контраофанзиви, на велико разочарење Запада.

Зеленски је тада рекао да „не разуме“ Воласов коментар. „Увек смо били захвални Уједињеном Краљевству, премијерима и министру обране“, истакао је и поновио да је народ Уједињеног Краљевства „увек подржавао“ Украјину, додавши да је „захвалан“.

– Нисам разумео шта он мисли и како бих другачије изразио своју захвалност. Могли бисмо ујутро да устанемо и министру лично да упутимо речи захвалности. Захвални смо Великој Британији – закључио је.

Убрзо је уследио и оштрији идговор, када је Зеленски разрешио Вадима Пристајка са места украјинског амбасадора у Британији, неколико дана након што га је дипломата јавно критиковао. Пристајк је рекао да мисли да је Зеленски био „мало саркастичан“ када је одговарао на Воласове примедбе.

– Не верујем да је овај сарказам здрав – рекао је он.

И Џејк Саливан, амерички саветник за националну безбедност, тврдио је да амерички народ заслужује „одређени степен захвалности“, одговарајући на оштро питање украјинског активисте да ли Џо Бајден одбија чланство Кијева у НАТО јер се „плаши се победе Украјине“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ