Србија

Око 205.000 грађана Србије добија већу плату! ОГЛАСИО СЕ МИНИСТАР МАЛИ

Србија је земља са стабилним јавним финансијама и озбиљном економском политиком у чијем је фокусу појединац и подизање његовог животног стандарда.

То је изјавио потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

„Србија је, не само сачувала макроекономску стабилност и јавне финансије, где смо показали колико смо одлучни и озбиљни, него смо у доба највеће кризе показали да умемо да побеђујемо“, рекао је Мали, гостујући на телевизији Информер, и додао да је та победа највидљивија у економији.

Како је навео, ништа се неће мењати у политици која остварује резултате, јер смо у годинама кризе показали снагу и оправданост политике која се води. Финансијске институције попут Светске банке, ЕБРД-а, ММФ-а, потврдиле су да је Србија остварила невероватан успех свих ових година, а јачање имиџа у свету само је додатна потврда свега тога.

„Водимо рачуна о сваком динару, а и други који посматрају нашу економију виде да ћемо сваки динар да уложимо и инвестиције и инфраструктуру, у плате и пензије, и да ћемо сваки динар усмерити на наш раст“, рекао је Мали.

Министар је приликом гостовања говорио о новим улагањима, изградњи објеката у оквиру изложбе Еxпо 2027, метроу, шта је од великих инфраструктурних објеката у току и у плану, о улагањима у школство и здравство.

Јавни дуг на ниском нивоу

Мали је, као изузетан резултат, подвукао задржавање нивоа јавног дуга на ниском нивоу, истичући да смо са враћањем дуга по основу емитованих обвезница у прошли петак, у вредности 95 милијарди динара, спустили јавни дуг на свега 50,5 одсто удела у БДП-у, што је далеко ниже од нивоа Мастрихта и нивоа дуга многих других развијенијих земаља. Такође, и резултати у републичком буџету су добри, јер расту приходи од ПДВ-а, пореза на добит, пореза на доходак….

„Никада нисмо боље стајали. Апсолутни дуг Немачке је око 2.400 милијарди евра, а Француске 2.900 милијарди евра, док је Србије 34 милијарди евра. Никада се не посматра апсолутни износ, већ морате да видите на које окружење се та цифра односи, број становника, снагу економије“, рекао је Мали.

О резултатима у буџету

Министар се осврнуо и на резултате у буџету, за које каже да су веома добри.

„Планирани резултат буџета у првих шест месеци је био минус од 95 милијарди динара, а ми смо остварили плус од 15 милијарди динара. Укупно 110 милијарди динара је бољи резултат од очекиваног. Већи нам је ПДВ, порез на добит предузећа, порез на доходак“, казао је Мали, и додао да се раст нашег БДП наставља док су многе европске земље већ у рецесији.

Најважније је, истакао је, што државне инвестиције нису стале, а недавно су усвојени и прописи у Скупштини, који се односе на изградњу Моравског коридора, саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница, магистрале од Пожаревца ка Голупцу, затим нових објеката у оквиру технолошких паркова, улагање у здравство… За пар месеци креће и реконструкција пруге од Београда до Ниша и за ту инвестицију је у потпуности обезбеђено финансирање.

О субвенцијама

Мали је навео да је српска економија показала своју величину у периоду короне и после ње када је једнократним давањима из буџета помогла онима којима је та помоћ била најпотребнија.

Посебно се осврнуо на издвајања за младе, истичући да је циљ њихов бољи живот и будућност коју ће остварити у Србији. Навео је и да је младима само прошле године из буџета исплаћено два пута по сто евра и једном 5.000 динара једнократне помоћи, док ће ове године, за свако дете до 16 година бити исплаћено по 10.000 динара једнократне новчане подршке.

Министар је нагласио и да се за лечење деце од ретких болести данас издваја десетоструко више него пре десетак година. Изнео је податак да су издвајања за те намене данас сто милиона евра, а само пре десет година износила су свега милион евра.

Раст плата и пензија

Осврћући се на раст плата и пензија, министар је апострофирао да је циљ да се та примања одрже у реалним износима, у условима инфлације и додао да се у томе до сада успева.

Подсетио је да ће од 1. октобра уследити ванредно повећање пензија од 5,5 процената, а да ће од 1. јануара оне расти најмање 14,5 одсто.

„Прошле године смо повећали пензије за 5,5 одсто, па је била ванредна индексација за девет одсто 1. новембра, па је било повећање од 1. јануара за 12,1 одсто, па сада поновно ванредна индексација од 5,5 одсто, па повећање од 1. јануара 2024. године. То је кумулативно повећање од 55,8 одсто. Са друге стране, у јулу 2012. на рачуну буџета било је осам милијарди динара, што није било довољно ни за месечну исплату пензија“, подсетио је.

Када је реч о расту плата, од 1. септембра ће плате бити повећане за 5,5 процената просветним радницима, медицинским сестрама и техничарима у здравству и неговатељицама у установама социјалне заштите. Реч је о око 205.000 грађана Србије, који ће и у јануару добити и додатних око десет процената повећања плата. Нагласио је и да ће остали запослени у јавном сектору од 1. јануара добити повећање плата од око десет одсто.

Истакао је и да нису тачне тврдње да је реална зарада обезвређена, јер када се посматра просечна плата за мај ове године, и када се упореди са платом у мају из претходне године, плата је већа и сачуван је реални доходак.

Мали је навео да да ће просечна пензија са наведеним повећањима износити 390 евра, и додао да је Влада на путу да оствари обећање дато програмом Србија 2025. да просечна пензија до краја те године буде 430 или 450 евра, а просечна плата 1.000 евра.

О инвестицијама

Као веома важну инвестиције апострофирао је метро и додао да се већ ради на Макишком пољу, а да су очекивања да ће до краја године или почетком наредне кренути да се буше прве четири станице – станица на Савском тргу, у Пожешкој улици, Сајму и још једна улица близу Макишког поља…

Нагласио је да све иде по плану, и да ће се паралелно са првом, градити и друга траса метроа. Мали очекује да ће Београд до 2028. године имати прву линију метроа.

ЕXPO2027

Говорећи о организацији специјализоване Експо изложбе, министар је рекао да смо успели да победимо у конкуренцији са Америком, Тајландом, Аргентином и Шпанијом, те да ће Србија 2027. године бити центар света.

Он је додао да се очекују представници више од 100 земаља, три милиона посетилаца и директан ефекат од преко милијарду евра.

„Највеће компаније ће доћи и јачаћемо међународну сарадњу. Да више нико не доводи у питање наше лидерство. Од 2012. године када смо били на ивици банкрота, па до тога да ће Србија бити центар света. Каква је то порука и симбол свега што смо прошли“, навео је он, и додао да након изложбе очекује нове инвестиције и нова радна места.

Како је објаснио, на локацији у Сурчину, иза блока 45 бити изграђени нови део града – хотели, стамбени објекти, стадион. Додао је да се са радовима почело, односно са насипањем терена, и да ће се прво градити комунална инфраструктура.

„Таквим улагањем, отварате нове делове града, привлачите инвеститоре, развијате економију. То је једини одржив начин“, рекао је Мали и закључио да се остварило обећање да ће Београд бити град кранова и дизалица.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ