Свет

Енглези побеснели, Вагнер их намагарчио

Парламентарни одбор за спољне послове (ФАЦ) оштро је критиковао владу Велике Британије због потцењивања опасног раста руске приватне војне групе „Вагнер“.

У строгом извештају, међустраначки одбор посланика оптужио је владу за, како је истакао, туробно неразумевање „Вагнерових“ активности у Африци, пренео је ББЦ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Веома смо забринути због суморног неразумевања које показују власти у односу на ‘Вагнер’ ван Европе, посебно када је реч о њиховим утицају на афричке државе“, изјавила је председница Комитета, посланица Алиша Кернс.

У извештају се наводи седам држава у којима је откривена „Вагнерова“ војна активност: Украјина, Сирија, Централноафричка Република (ЦАР), Судан, Либија, Мозамбик и Мали.

„Вагнер“ је развио веома успешан и профитабилан пословни модел у овим земљама, доносећи богатство себи и својим клијентима владарима, углавном на рачун локалног становништва, навео је ББЦ.

Комитет, који је по први пут наручио истраживање о овој теми, у извештају на 82 странице, тврди да је британска влада током 10 година „потцењивала активности ‘Вагнерове’ мреже, као и безбедносне импликације за Европу“.

Ова тема је ове седмице постала још актуелнија јер је негде између 3.000-10.000 припадника „Вагнера“ успоставило базу у Белорусији, реторички најављујуц́и жељу да изврше прекогранични напад на Пољску, државу чланицу НАТО, нагласио је ББЦ.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ