Свет

СТРАНЕ СУ БЛИЖЕ НЕГО ИКАДА ДА СЕ СКЛОПИ СПОРАЗУМ! Шта може да се очекује?

Израелски председник Исак Херцог изјавио је данас да је компромис око владиног плана за реформу правосуђа неизбежан, чак и у случају ескалације протеста.

Он је истакао да су стране ближе него икад могућности споразумног оквира.

Локални медији пренели су писмо 10 бивших шефова ваздухопловних снага премијеру Бењамину Нетанијахуу у којем упозоравају на озбиљну и опипљиву претњу коју представља план реформе правосуђа, дан након што су резервисти рекли да се неће појавити на обуци у знак протеста, пренео је Ројтерс.

Нетанијаху је данас критиковао поменуте претње војне службе, за које је рекао да угрожавају постојање Израела.

„На бојном пољу војници су стајали уједињени током свих израелских ратова, без обзира на борбе и несугласице међу нама“, рекао је он, говорећи из базе граничне полиције у насељу Бејт Хорон на окупираној Западној обали.

Премијер је рекао да има места за протесте, несугласице и изношење мишљења, али да нема места за одбијање.

Иако је функција председника церемонијална, Херцог је сазвао 100 шефова власти на хитан састанак како би се дошло до решења.

„Ближи смо него икад могућности договореног оквира, а о већини тога постоје договори иза кулиса“, рекао је Херцог, не износећи детаље.

Херцогови коментари нагло су подигли финансијска тржишта, иако није било непосредних знакова договора између владе и опозиције, наводи Ројтерс.

Он је рекао да ће сада зависити од лидера владајуће коалиције и опозиције да „ставе земљу и грађане изнад свега“ и то спроведу, додајући да ће његов допринети смиривању обе стране.

Лидери опозиције Јаир Лапид и Бени Ганц издали су заједничко саопштење као одговор, похваљујући председникове напоре да постигне компромис, али уз захтев да Нетанијаху заустави процес законских реформи како би омогућио поштен и ефикасан дијалог.

 

Извор: Б92

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ