Свет

ПУТИН: Добио сам извештај – БРЗО ЋЕ

Компанија „Гаспром“ прегледала је место на којем је дошло до експлозије у којој су оштећене цеви гасовода „Северни ток“.

То је изјавио председник Русије Владимир Путин.

„Добио сам извештај (директора Гаспрома Алексеја) Милера да су урадили преглед. Гаспрому је, иначе, дозвољено да испита места експлозије“, рекао је Путин у понедељак увече.

Он је додао да су пронађена два кратера – један дубок три метара и један дубок пет метара.

Путин је оценио да је бесмислено оптуживати Русију да је одговорна за експлозију на гасоводима.

Напади на гасоводе „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ изведени су 26. септембра.

Руско Министарство одбране оптужило је представнике Ратне морнарице Велике Британије да су учествовали у планирању и реализацији, како наводи Москва, „терористичког напада“ у Балтичком мору 26. септембра, када су оштећени гасоводи „Северни ток“ и „Северни ток 2“, подсећају РИА Новости.

Москва тврди да су они руководили и нападом на Севастопољ уз помоћ дронова, који је изведен у недељу ујутру.

Велика Британија је демантовала руске наводе, назвавши их „лажним тврдњама епских размера“.

Брзо ће

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да би чвориште природног гаса у Турској могло бити успостављено прилично брзо и предвидео да ће многи купци у Европи желети да потпишу уговоре.

Путин је предложио да Турска буде база за снабдевање гасом раније овог месеца, након што су гасоводи Северни ток 1 и Северни ток 2 испод Балтичког мора оштећени у експлозијама у септембру, пренео је Ројтерс.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган казао је да се слаже са том идејом, навела је агенција.

Путин је изјавио да је веома тешко радити директно са европским комерцијалним партнерима.

„Лакше нам је да радимо са Турском. Председник Ердоган је човек од речи…и лакше нам је да контролишемо Црно море“, истакао је Путин на конференцији за новинаре.

„Ово је сасвим реалан пројекат и можемо то да урадимо прилично брзо, а биће довољно људи који желе да закључе уговор…Не сумњам да у Европи има много оних који то желе“, закључио је он.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ