Русија

ПУТИН ИЗНЕНАДА ПРОМЕНИО ПРАВАЦ РАТОВАЊА?

Бошко Јакшић, чувени спољнополитички аналитичар истакао је да је Владимир Путин отишао од првобитног циља, који је имао на почетку специјалне операције на Украјину.

– Путин је отишао од првобитног циља у Украјини, расуо је јединице, па их је после повлачио и после месец дана вратио се идеји да направи коридор од Црног мора до Донбаса. У томе је успео, али је цена коју је платио превелика. Пре свега морална, затим и војна због нарушавања угледа руске војске, која притом није користила модерну авијацију у којој је супериорна. Све то је далеко од Путинове идеје блицкрига, да се промени режим у Кијеву, да ће Запад бити затечен. Од тога нема ништа – каже Јакшић у емсији Црвени картон код Светислава Басаре на Курир телевизији.

Чувени аналитичар је истакао и да је Владимир Путин вратио Европу и НАТО у фокус.

– Дошло је до огромних безбедносних промена у Европи. То што Финска и Шведска улазе у НАТО, Путин их је директно тамо послао. Сад ће удвостручити број километара гранИце с НАТО пактом. Американце је последњих година виша занимала Кина, Путин је сад вратио Европу и НАТО у фокус. Европа одавно није била овако јединствена – наводи аналитичар.

Трагично је што се балканске матрице понављају у свету, истакао је Јакшић.

– Најгоре ће проћи Украјина, то је већ сад озбиљно разорена земља, за то време Запад финансира и даје оружје и охрабрује Зеленског да се бори. Зеленски је прво причао да жели неутралну Украјину, чини се да су га са Запада ућуткали. Како год да се заврши рат Запад и Рсија морају да разговарају – каже Јакшић о додаје:

– Опет се враћамо на Минхенску конференцију од пре 15 година. А за то време смо имали три рата и ко зна колико жртава само да би се вратило на почетну позицију. Трагично је што се балканске матрице понављају и у свету – каже Јакшић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ