Свет

ОВАКО ЋЕ СЕ ОДВИЈАТИ СУКОБ РУСИЈЕ И ЗАПАДА

Економиста Михаил Хазин најавио је способност Русије да се преоријентише са европских на друга тржишта за своје производе након пооштравања режима санкција.

Русија је ујутру 24. фебруара покренула специјалну операцију демилитаризације и денацификације Украјине у оквиру пружања помоћи Доњецкој и Луганској Народној Републици.

Реакција Запада није се дуго чекала. Скоро одмах су САД и европске земље објавиле намеру да уведу додатне санкције Русији.

Према мишљењу економисте Михаила Хазина, најболнији ударац за Руску Федерацију могла би да буде забрана рада оперативних система Андроид, Виндоус и iOS у земљи.

Међутим, мала је вероватноћа да ће Запад предузети такав корак, јер ће се то на Запад одразити изузетно негативно.

Експерт сматра неодрживом претњу искључења Русије из међународног система међубанкарских трансфера СВИФТ. Он је приметио да у савременом свету постоји много алтернатива томе.

Хазин истовремено признаје да је Европа данас главни трговински партнер Русије. Ово је углавном због функционисања старог модела трговине.

С тим у вези, он је потпуно сигуран да ће се у догледној будућности ситуација променити и да ће Руска Федерација ближе сарађивати са другим тржиштима. Пре свега, реч је о Kини, Индији, Ирану, земљама Латинске Америке.

„А европски подносиоци петиције ће седети у чекаоници не код Путина, већ Гаспрома: „Па, дајте нам мало гаса. А они ће одговорити: „Нама је забрањено, сами сте то забранили својим актима и судовима. Откажите своје одлуке“, резимирао је Хазин.

 

Извор: Webtribune.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ