Русија

Свет у страху! Хитно се огласио Лавров: СЛЕДИ КОНАЧНИ ОКРШАЈ РУСИЈЕ И ЗАПАДА! Москва чека до краја недеље, после тога…

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров јуче најавио коначни окршај његове земље и Запада. Он је рекао да Москва до краја недеље очекује писмене одговоре на руске безбедносне захтеве, те да ће након тога Русија предузети све неопходне мере

Шеф руске дипломатије је, говорећи у парламенту, казао да га је амерички државни секретар Ентони Блинкен током њиховог састанка 21. јануара уверио да ће Москва добити одговор Вашингтона до краја ове недеље.

Култура дипломатије

– Како ствари сада стоје, САД и Запад покушавају да зауставе објективни курс историје како би једнострано осигурали безбедност за себе, без узимања у обзир интереса других нација. Москва неће скрштених руку посматрати западне акције, већ ће предузети све неопходне мере уколико САД и њени савезници буду игнорисали руске безбедносне предлоге – истакао је Лавров.

Он је подсетио да председник Владимир Путин стално говори о ситуацији на међународној сцени и руским спољнополитичким циљевима и иницијативама.

– На међународној сцени дешавају се дубоке промене, које, благо речено, нису сасвим позитивне. Цео систем је у расулу. Руски безбедносни предлози су апел на здрав разум, будући да је развој војне ситуације у Европи и свету достигао опасну тачку. Наши безбедносни предлози, отварају директан пут у правом смеру, не само у осигурању националних интереса Русије, што је основни задатак за нас, већ и за повратак изградњи свеобухватне европске безбедности – казао је Лавров.

Руски дипломата је оптужио САД и њене европске савезнике да покушавају да гурну Кијев у директан сукоб с Москвом.

– Недавно, САД и њени европски савезници, који су у потпуности заборавили културу дипломатије, удвостручили су своје напоре да „обузадају“ нашу земљу. Довољно је само посматрати учестале провокативне војне маневре у близини наших граница, покушаје да режим у Кијеву буде увучен у НАТО и његово снабдевање убојитим оружјем, као и гурање Украјине да изведе директну провокацију против Русије – нагласио је Лавров.

Безбедност је приоритет

Према његовим речима, Москва ће наставити да сасеца у корену сваки покушај приказивања Русије као стране која изазива конфликт у Украјини.

– Сви треба да крену од чињенице да је безбедност Русије и њених грађана апсолутни приоритет и да ће бити поуздано обезбеђена у било каквим околностима – истакао је Лавров, додајући да је ипак, све мање и мање земаља у свету, које хоће да гурну руку у ватру за Вашингтон.

Русија, иначе, тражи да НАТО прекине да се шири на исток, да се врати на границе из 1997, а изричито захтева да Украјина никад не уђе у тај западни војни савез. За то Москва тражи правно обавезујуће гаранције, које је Запад досад одбијао да пружи.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ