Србија

СЈАЈНА ВЕСТ! После 20 евра, стиже нова помоћ државе! Ево о чему је реч!

Органска пољопривреда из Србије ове године ће имати рекордан извоз, вредан 40 милиона евра.

Да ли тако добри резултати на страном тржишту значе да ће произвођачи спустити цене најздравије хране за домаће потрошаче? Шта ће бити с ценама основних намирница кад истекне период током којег ће бити замрзнуте? Које нове субвенције могу добити пољопривредници?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То су била питања за министра пољопривреде Бранислава Недимовића, кога је угостила ТВ Прва.
„Органска пољопривреда је један сегмент наше пољопривреде који углавном има прођу међу имућнијим слојевима становништва и због тога имамо доста извоза. Ми то углавном извозимо у скандинавске земље, Немачку, САД… Дакле, доста земаља које су платежно способне“, рекао је Недимовић.

Међутим, како истиче, пошто у Србији расте стандард, појавила се већа тражња за органским производима и у нашој земљи.

Што се тиче цене ове врсте хране, Недимовић каже да ће је одредити тржиште.

Он је најавио нове субвенције за набавку механизације, за сточарство и подизање фарми, али још неке нове конкурсе за тракторе.

Када је реч о субвенцијама за органску пољопривреду, министар наводи да су далеко веће него за конвенционалну пољопривредну производњу, нарочито по хектару земљишта које добијају пољопривредници.
„То је добро, ми морамо да поспешимо ову врсту пољопривредне активности. Пре пет–шест година смо имали 12.000 хектара под органском пољопривредом, а сада имамо 21.000 хектара“, додао је Недимовић.

Наши пољопривредници су и све више заинтересовани за органску пољопривреду.

Министар пољопривреде каже да пандемија није ометала извоз хране, те да је прошла година била рекордна (са четири милијарде долара извоза), а ова година ће бити још успешнија (са пет милијарди долаза извоза).

Што се тиче теме несташице хране, Недимовић наводи да је она вештачки наметнута, те да Србија хране има довољно и за себе и за извоз.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс