Регион

Није добро! ШОКАНТАН ПАД ЦРНЕ ГОРЕ, НАЈГОРИ У ЕВРОПИ! Управо су саопштене забрињавајуће бројке!

Црногорска економија лани је изгубила 765 милиона евра што је пад у бруто домаћем производу (БДП) за 15,3 одсто, показује званична статистика Монстата

То је убедљиво најгори резултат у целој Европи, према подацима Еуростата, јер је следећа држава на лествици – Шпанија имала пад од 10,8 одсто.

Укупни БДП у Црној Гори за прошлу годину је износио 4,19 милијарди евра, док је 2019. године био 4,95 милијарди. По становнику то износи 6.737 евра, што је за 1.222 евра мање него годину раније.

Гледајући по делатностима, због ригорозних мера предузетих због сузбијања коронавируса, највише су “настрадале” услуге пружања смештаја и исхране, односно хотелијерство и угоститељство. Током прошле године се бруто додата вредност тог сектора, у односу на 2019, смањила за 78,6 одсто, а у структури креирања укупног БДП-а пала је са 7,8 у 2019. години на два одсто.

Извјештај показује да су бруто додате вредности у секторима саобраћаја и складиштења, као и административних и помоћних услужних дјелатности пале за око 26 одсто, а за петину у области грађевинарства. Највећи удео од 13 одсто у укупном БДП-у имала је трговина на велико и мало, али је и та грана претрпела пад од 12,5 одсто.

Само здравство „двоцифрено“ и то због короне

Коју катастрофу је прошле године доживео туризам, показује и то што је чак и оваква уништена прерађивачка индустрија Црне Горе лани имала дупло већу вредност него туризам. Прошлогодишња додата вредност прерађивачке индустрије од 172 милиона евра била је незнатно мања него у 2019. години, а код хотелијерства и угоститељства је пала са 386 на 82 милиона евра.

Једино двоцифрено повећање од 10,5 одсто остварено је у делу здравства и социјалне заштите, што је добрим делом условљено пандемијом, односно већим прометом фармацеутских производа.

Обрачун БДП-а по потрошачкој методи показује да је извоз услуга, где доминантно учешће има потрошња страних туриста, прошле године износио 679 милиона евра, а у 2019. је та цифра износила нешто више од 1,7 милијарди. Односно, лани је изгубљено преко милијарду евра ових прихода.

Србија се најбоље котира

Просек раста БДП-а за прошлу годину на нивоу Европске уније (ЕУ) је минус 5,9 одсто, а највећи негативни раст су имале земље које су оријентисане на туризам, па се на зачељу поред Црне Горе и Шпаније, налазе медитеранске државе Италија, Малта, Грчка, Хрватска… Ипак, иако се поменуте земље у великој мери ослањају на летњу туристичку сезону, од неких је Црна Гора имала пад већи и до скоро два пута.

Од земаља региона најбоље се котира Србија с падом од свега један одсто, док су Словенија, Босна и Херцеговина и Северна Македонија забележиле пад између 4,2 и 4,5 процената. На нивоу Европе, раст у прошлој години бележе једино Ирска са 5,9 одсто и Турска са 1,8 одсто.

БДП Црне Горе у првом тромјесечју ове године износио је 865 милиона евра, док је у истом периоду претходне године износио 917,4 милиона еура, па је забиљежен реални пад 6,4 одсто, што је такође најгори резултат у Европи. Просек ЕУ за наведени временски интервал износи -1,3 одсто.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/борба.ме/вијести

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ