Свет

Шокантне тврдње! Ако се ово догоди Кина ће бити у великим проблемима И СВЕТ ЋЕ СЕ ПРОМЕНИТИ! Ево шта следи!

Сједињене Државе су одлучне да зауставе кинеску експанзију и спрече је да постане прва економија на свету. Међутим, Вашингтон се не може сам носити са овим задатком, потребни су му савезници.

Доласком Џозефа Бајдена у Белу кућу, америчка политика се драстично променила. Конкретно, током последњих шест месеци Вашингтон је урадио велики посао на обнављању односа са Европом, који су оштећени током председавања Доналда Трампа.

Али, и ако би се ово могло очекивати, шта год ко рекао ЕУ је готово главни партнер Сједињених Држава, тешко да би ико могао да претпостави укидање санкција на гасовод Северни ток 2 и иницијативу састанка Бајдена са руским председником Владимиром Путином од стране америчке стране.

Кинески аналитичари верују да Вашингтон Москву види као потенцијалног и моћног савезника против Пекинга. Аутори чланка сматрају да је самит у Женеви био својеврсни први корак ка обнављању односа две земље и не може се искључити да је током преговора Бајден дао јединствену понуду Путину.

„Прво, Бајден и Путин су дали изјаву о стратешкој стабилности. Друго, разговарали су о кибернетичкој сигурности и можда су постигли договор да не хакују међусобне критичне инфраструктуре. Треће, чини се да је Вашингтон одложио идеју пријема Украјине у НАТО“, пишу аналитичари.

Ако Русија и Сједињене Државе ипак закључе посао века и створе савез, Кина ће имати стварних проблема.

Истина, руске власти и Владимир Путин лично су више пута изјавили да Русија не намерава да угрози своје односе са Кином, а недавни инциденти у Црном мору не сугеришу да би Москва и Запад у блиској будућности могли да постигну консензус.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ