Регион Свет Србија

Лоше вести! НЕМАЧКА РАМПА ЗА ГАСТАБАЈТЕРЕ ИЗ СРБИЈЕ?! Желе да забране довођење радне снаге са Балкана!

Фото: Pixabay.com

Предлог немачке десничарске екстремистичке странке АФД да се укине Правило за Западни Балкан за довођење неквалификоване радне снаге у Немачку изазвао је отпор свих осталих посланичких фракција у Бундестагу, које су једногласно најавиле да ће предлог одбацити

АФД жели да се ово правило укине да би тај посао могли добити немачки радници, као и да се прекине пракса да, како тврде, лоше плаћени балкански радници смањују плате у нископлаћеним секторима у немачкој привреди, пишу Независне новине.

Волфганг Штренгман Кун, посланик Зелених, рекао је да је предлог АФД-а мешавина непознавања економије и нетрпељивости према странцима.

– Типично за вас, у ваш предлог сте уградили мржњу према странцима, коју сте поткрепили квазиаргументима који немају везе са стварношћу – рекао је он и подсетио на истраживања независних института који су оценили да правило не угрожава домаћу снагу, помаже немачкој економији, не доводи до смањења плата и не оптерећује социјални систем Немачке.

– Да сте то прочитали, шкодило би вам јер тамо има превише чињеница – рекао је он.

Јоханес Фогел из немачких Либерала истакао је да је овај предлог раскринкао лажну забринутост АФД-а за више реда у области усељавања, како би покушали отети који глас од гласача с политичког центра.

Маске су данас пале јер црно на бело се овде показује да је АФД против било каквог усељавања, чак и када је оно неспорно у корист немачке привреде. Њима није до правила о усељавању него да искале своја осећања према држављанима БиХ или другим људима с тог подручја и то треба јасно рећи – рекао је Фогел.

Макс Штраубигер, посланик баварског ЦСУ-а, рекао је да је предлог АФД-а бесмислен пошто он није усвојен јер су то тражили балкански радници, већ су то тражили немачки послодавци, и подсетио да предност имају домаћи и европски радници.

– Било би сјајно да сте правило прво прочитали. Посао добијају радници са западног Балкана који су плаћени у складу с платом предвиђеном за ту конкретну браншу. То значи да 45-годишњи радник с Балкана запослен у складу с струком мора бити плаћен 3.905 евра бруто, а не како ви брбљате да Балканци притискају плате немачких радника на доле – рекао је он.

У наредној парламентарној фази овај предлог иде у расправу по одборима, а након тога ће бити стављен на коначно гласање.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Информер.рс/Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ