Регион

БУРА У РЕГИОНУ ЗБОГ ЦРНЕ ГОРЕ! НАТО: Спремни смо да брзо реагујемо! Ево шта се дешава!

Подгорица — НАТО и Сједињене Државе пажљиво ће пратити именовања у безбедносном и војно-обавештајном сектору у Црној Гори, казао је бивши амерички дипломата Курт Вокер.

Он је поручио да би новој црногорског влади требало дати шансу да покаже да ће задржати земљу на досадашњем прозападном курсу, који други желе да поремете.

„Постоје људи који желе да поремете односе Црне Горе са Западом. Људи у Москви, у Кремљу, у Србији, па чак и поједини у Црној Гори. Због тога је важно бити на опрезу и осигурати да се одржи западна оријентација која је толико успешна за Црну Гору од независности, или чак прије ње. Због тога мислим да би требало да верујемо у то што влада каже, а затим да видимо шта ће се догодити у пракси и шта се ће се током времена предузимати“, рекао је он.

Он је рекао да је добро што је нови премијер Црне Горе Здравко Кривокапић био у Бриселу.

„Мислим да је добро што је премијер био у Бриселу и такав даљи ангажман је веома важан. Влада се оцењује на основу одлука које доноси током времена – како се решавају одређена питања, какви су енергетски односи, слобода медија, демократија, какав је ангажман са НАТО-ом, каква је заштита поверљивих података. Значи, стално доношење исправних одлука је најбољи начин на који влада може да увери своје западне партнере“, напомиње Вокер.

Према његовим речима, НАТО и нарочито безбедносна канцеларија, као и Сједињене Државе, пажљиво ће пратити дешавања у Црној Гори.

„Ми бринемо о томе да поверљиви подаци буду заштићени и ако би икада постојао осећај да постоји одређени ризик, НАТО би прилично брзо реаговао. И то је нешто што ће људи пратити“, напоменуо је он.

Оцењује да је друштво у Црној Гори одлучно проевропско и прозападно, али постоје елементи у самој земљи које треба помно пратити.

„Мислим да је друштво веома одлучно проевропско и прозападно, али постоје елементи у самој земљи које треба помно пратити. И ја о томе говорим овде у Вашингтону, где су само пре неколико недеља били немири у Конгресу. Не би требало да игноришемо ствари које би могле да се догоде“, каже Волкер.

Вокер каже да нова администрација у Стејт департменту има искусне људе који веома добро познају Балкан и проблеме.

„Постојаће доследније и усклађеније америчко присуство, али ћемо видети колики ће бити степен америчког лидерства. Међутим, не мислим да би људи требало да имају превелика очекивања. Ова администрација ће се прво усредсредити на коронавирус, затим на економију и унутрашњу агенду у чијем фокусу су расна и друга питања када је реч о социјалној правди. Једно од главних питања биће и климатске промене. Значи, постојаће доследније и усклађеније америчко присуство, али ћемо видети колики ће бити степен америчког лидерства“, казао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Глас Америке

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ