Регион

ДОНЕТО РЕШЕЊЕ! Четврти пакет помоћи: Грађанима по 50 и 100 евра, субвенције, ваучери, пореске олакшице

Подгорица — Црногорска Агенција за заштиту конкуренције (АЗК) донела је решење да је нови, четврти владин пакет помоћи привреди и грађанима у складу са законом, пише Дан.

Нови пакет вредан је око 163,4 милиона евра,

Према подацима из решења АЗК, ради се о пакету који је подељен у четири сегмента.

У првом кварталу ове године планиране су субвенције у износу од 35,15 милиона евра, док ће олакшице, односно ослобадање од трошкова, бити у износу од 126,5 милиона, преноси портал ЦдМ.

Четврти пакет мера Влада би требало да усвоји на седници у четвртак.

Први сегмент је подршка рањивим категоријама становништва у износу од седам милиона евра, и то у првом кварталу. Тај сегмент односи се на једнократну помоћ од 100 евра за особе које су крајем прошле године биле уписане у регистар незапослених Завода за запошљавање Црне Горе.

“За кориснике материјалног обезбеђења опредељује се једнократна новчана надокнада у износу од 50 евра по породици са једним или два члана, и 100 евра по породици са три или више чланова“, пише у документу АЗК.

Сви пензионери који примају пензије у Црној Гори у износу мањем од минималне зараде (222 евра) примиће 50 евра једнократне новчане помоћи, а исти износ добиће и корисници права на личне инвалиднине преко Центара за социјални рад.

Други сегмент пакета помоћи односи се на подршку привреди, кроз субвенционисање зарада, одлагање и репрограм плаћања пореза и доприноса на доходак, смањење цене закупа простора у државном власништву и одлагање обавезе по истом основу, и скраћење рока повраћаја ПДВ-а.

Такође се уводе нове мере, као што су подршка новом запошљавању, једнократна подршка привреди за успостављање система за електронску фискализацију и повећање лимита оствареног промета са 18.000 на 30.000 евра као услова за обавезну ПДВ регистрацију.

За подршку привреди кроз субвенционисање зарада у првом кварталу спремно је 22 милиона евра.

Трећи сегмент обухвата додатне мере подршке за туризам и угоститељство – умањење годишње накнаде за коришћење морског добра у вредности 3,5 милиона евра, субвенционисање туроператора у првом кварталу од 150.000 евра и увођење туристичких ваучера за просветне и здравствене раднике, као и подршка издаваоцима приватног смештаја у износу од 5,5 милиона евра у првом кварталу.

“Свим здравственим и просветним радницима додељују се туристички ваучери у вредности до 200 евра, које посредством домаћих туристичких агенција могу искористити до 1. јуна 2021. године“, наводи се у решењу АЗК.

Туристички ваучери су валидни само за регистровани приватни смештај, а њихово коришћење је једнократно. Власнику приватног смештаја биће уплаћен новац по основу туристичког ваучера 10 дана након реализације аранжмана.

Глобалне туристичке платформе попут Боокинг.цом и АирБнБ не могу се користити у посредовању.

И на крају, четврти сегмент помоћи су додатне мере подршке за пољопривреду и рибарство. Ту спада програм интервенција на тржишту пољопривредних и производа рибарства и аквакултуре, што је у суштини наставак мере која је покренута у другом пакету. Ради се о давању на нивоу године у износу од 1,724 милиона евра.

Влада планира и подршку куповини домаћих производа, али се не наводи у ком износу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ