Од априла 2021. године ниједна намирница неће смети да садржи више од два грама трансмасних киселина на 100 грама масти, предвиђа закон који је изгласан у Европском парламенту.
Европска унија ограничила је законом употребу трансмасних киселина у храни. Тако ће у свим земљама чланицама од априла следеће године њихова количина бити ограничена на два грама на 100 грама масти.
Њихова употреба је веома распрострањена јер су пре свега јефтине и дуготрајне, па их произвођачи хране масовно користе. Има их у производима који садрже маргарин, али и у чипсу, кексу, помфриту, чоколади, прженој храни, пецивима…
Доказано је да су веома нездраве и да посебно имају негативан ефекат на кардиоваскуларни систем и један су од главних узрока гојазности.
Како их препознати
На питање како да потрошачи препознају производ који садржи овај опаки састојак нутрициониста Јована Срејић саветује:
– На свакој декларацији или у саставу производа обично стоји „садржи хидрогенизоване биљне масноће“.
Када то прочитате, знајте да то није здраво, нити препоручљиво у исхрани јер је то ознака за трансмасне киселине.
Болести срца
Неке од држава чланица ЕУ, попут Данске, Мађарске, Аустрије и Словеније, већ су донеле законско ограничење о уделу трансмасти, а Европски парламент је још 2016. усвојио резолуцију којом подржава такве мере. Данска се с овим проблемом суочила још 2003. и после само три године примене прописа број смртних случајева од кардиоваскуларних болести почео је да опада.
У последњих десет година та земља има највећи пад оболелих од срчаних болести у ЕУ. Томе није допринело само законско ограничење већ и квалитетно спроведена кампања којом је јавност обавештена о штетности хране с високим уделом трансмасних киселина.
Чланица одбора за заштиту животне средине у Европском парламенту Биљана Борзан, која је учествовала у изради закона о ограничавању трансмасних киселина, каже да је задовољна одлуком.
– Наши грађани знатно више од просека ЕУ умиру од болести срца, рака, можданог удара и дијабетеса, што су болести које се повезују с прекомерним уносом трансмасти – рекла је др Биљана Борзан, цитирајући податке из недавно објављеног извештаја о стању здравља и здравства у ЕУ, где је у просеку око 15 одсто одраслих особа гојазно.
Где има трансмасти:
* слаткиши
* грицкалице
* помфрит из фритезе
* кокице из микроталасне
* маргарини
Шта изазива свакодневни унос трансмасти:
* алергије
* проблеме са варењем
* поремећаје нивоа шећера и масти у крви
* кардиоваскуларна обољења
* канцере
* дијабетес
* поремећаје нервног система
Извор: Ало.рс/заститникпотросаца.рс/ М.И.