Бадњак стоји пред улазним вратима, на Бадње вече се уноси у кућу, а на Божићно јутро његовом гранчицом положајник џара ватру. А шта после Божића?
Један од најважнијих обичаја пред Божић које сви поштују свакако је уношење бадњака у кућу.
Иако данас има да се купи на сваком ћошку пред овај велики празник, многи и даље поштују традицију и одлазе у шуму да исеку свој бадњак.
Овај весели обичај обављају већином мушкарци – на Бадњи дан устају пре свитања и одлазе у оближњу шуму, где секу грану храста – бадњак.
Обично се по Бадњак иде у друштву, па домаћини са собом понесу и мало ракије, којом наздраве када исеку Бадњак и упуте се сваки својој кући. Бадњак стоји пред улазним вратима, на Бадње вече се уноси у кућу, а на Божићно јутро његовом гранчицом положајник џара ватру.
Али, знате ли шта треба да урадите са бадњаком након што прође трећи дан Божића?
Бадњак треба запалити и оставити да изгори у шпорету у кући. Ватра која се појављује када се Бадњак спаљује доноси плодност и помаже свим укућанима, али је не треба распиривати дувањем, већ пустити да сама пламти.
Такође, требало би сачувати мало пепела од бадњака који се сагорео и чувати у посебном месту у кући, па зато Бадњак треба запалити у чистој пећи.
У многим местима верује се да је пепео од Бадњака изузетно лековит, па се пије помешан са водом против главобоље.
Извор: Srbijadanas.com