Свет

СРБИ СВИХ ГОДИНА ХРЛЕ ОВДЕ: 900€ плата, па бакшиш, па бонуси! Да ли је ово нова ОБЕЋАНА ЗЕМЉА ЗА НАС!?

Београд – Низак наталитет није једини проблем који мучи Србију. Из наше земље сваке године оде 40.000 људи. Чешка је нова „обећана земља“.

Каква је заиста ситуација у тој земљи, колико се може зарадити и имају ли њихови политичари савет за наше?

Људи из Србије махом одлазе на привремени рад у Чешкој, а многи се надају да ће тамо и остати.

Иван Поповић је радио разне послове у Србији, углавном за минималац, од кога не може да живи, па је одлучио да са целом породицом оде у Чешку.

И педесетчетворогодишња Славица се упутила у Чешку, а радиће на паковању играчака.

Каже да у њеним годинама у Србији неће нико да је запосли.

„Без посла сам 15 година, у Србији после тридесете нема посла“, каже она и додаје да је боље тамо 600-700 евра с обзиром на то да овде нема ништа.

Из Беле цркве је отишло пола младих људи. Обично одлази по двоје из породице, ради се за 800 евра, па од једне плате живе а другу штеде.

Помоћу пројекта чешке Привредне коморе 2.000 радника годишње добија радне дозволе, а имају исте услови као што их имају чешки радници.

„Уз легализацију 2.000 радника, пустиће 20.000 или 10.000, а они ће радити под много горим условима“, сматра Жељко Веселиновић из Уније синдиката Слога.

Игор Спасов већ годинама живи у Прагу, каже да је тамо далеко од раја.

„За оне који дођу са дипломом и није тако лоше, а остали имају великих проблема“, каже он и додаје да је његовом пријатељу, возачу, све што је обећано испало је другачије.

„Има пуно превараната“, каже он.

Међутим, има и оних који су успели. Томаш је почео као конобар у српској кафани, а сада је власник ресторана. Воли српске раднике и има једну поруку: „Дођите слободно, посла има.“

Дејан Максимовић је конобар у Прагу. „Плата је од 800 до 900 евра, али када уз то добијете бакшиш, плус проценат, буде заиста више него задовољавајуће“, истиче он.

У Чешкој је стопа незапослености свега 2 одсто, има 300.000 слободних радних места – пуно се ради, али може и да се заради.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs/B92/Eksploziv

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ