Издвајамо Србија

ОПЕРАЦИЈА „ЗЛАТНА САБЉА“: Шиптари покушали да изведу своју „Олују“ и „Бљесак“ и етнички очисте Косово од СРБА!

Албански специјалци РОСУ заједно са војницима КФОР покушали су у априлу ове године да спроведу тајни план са кодним именом “Златна сабља” како би окупирали и етнички потпуно очистили север Косова.

План који је направљен у кабинету Кадрија Веселија, координатора служби безбедности лажне државе Косово, предвиђао је да у ноћи између 18. и 19 априла на северу Косова почне “војно-полицијска” вежба под именом “Златна сабља”. Ова вежба требало је да послужи да се заузму најважније саобраћајнице на северу, а одмах после ње би уследила права акција “Златна сабља” којом би север покрајине био окупиран у року од 24 часа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Извор из безбедносних структура напомиње да је читава операција осујећена у последњем тренутку.

– Познато је да је север Косова трн у оку Приштине и Запада и да они на све начине покушавају да га ставе под своју контролу. Било је до сада више покушаја, упада Росу и напада на “Газиводе” и “Трепчу”, али безуспешно. Ова акција “Златна сабља” била је до танчина испланирана на највишем нивоу у косовксој служби безбедности, а све снаге стављене су у оперативну готовост. Намера је била да се Срби протерају у блицкриг акцији по угледу на акције “Бљесак” и “Олуја” у Хрватској – објашнајва извор.

Према његовим речима, информације су процуреле до српских служби безбедности због чега је дошло до смена у косовској обавештајној служби, а читав план је обустављен.

– Због свега овога смењен је Љатиф Маровци, заменик шефа обавештајне службе. Он је оптужен за цурење информација. У приштини верују да су преко њега Руси сазнали детаље тајне акције и о томе обавестили српске обавештајне службе – наглашава извор.

Мирослав Бјеговић, декан факултета за безбедност “Едуконс” потврђује да је идеја Албанаца да преузму природну географску границу са Србијом.

– Нису случајно безбедносне снаге Косова имале вежбе у марту и априлу ове године, и то под окриљем и контролом КФОР. Циљ јесте био тајни упад у северни део Косова. За комплетну акцију, надзор и финансије била је задужена служба ШИК, на чијем је челу Кадри Весељи. Кад су добили уверења ЦИА да ће српска страна одлучно реаговати, Албанци су подвили реп и одустали. Мислим да неће више размишљати о оваквом нечему – закључује Бјеговић.

 

 

Извор: М.П./Информер