Издвајамо Спорт

НЕВЕРОВАТНА СЦЕНА О КОЈОЈ БРУЈИ РЕГИОН: Погледајте како црногорски јуниори славе титулу првака Европе са Србима – ДА СЕ НАЈЕЖИШ (ВИДЕО)

Вероватно ће се још дуго причати о томе како су се Хрвати понели када је наша кошаркашка репрезентација у Атини постала првак Европе 1995, али ће се од овог викенда памтити и реакција јуниора из Црне Горе након што су њихови вршњаци из Србије одбранили европску титулу.

Црногорци су дошли са великим амбицијама у Летонију, на У18 првенство Европе. Имали су и разлог за то, сјајна је екипа у питању, а селектор Бошко Радовић, који ју је прошлог септембра преузео од Небојше Богавца, наставио је одличним стопама. Бивши помоћник Богдана Тањевића у „А“ селекцији је ове младе Црногорце усмерио на добар правац, о чему сведочи и фантастични меч са Србијом у првој фази првенства Европе.

Имали су тада „ђетићи“ чак 13 поена разлике, победа им је била у рукама, али је онда чудесна завршница „орлића“ одвела меч у продужетак, у коме је Србија тријумфовала и тако послала Црну Гору на најтежег могућег ривала у осмини финала. Шпанију, која је своја три уводна ривала просечно побеђивала са чак 38 поена разлике.

Ипак, Црногорци су успели да направе подвиг, да избаце Шпанце, а потом су у четвртфиналу надокнадили 12 поена заостатка против Француске, али су пали у финишу. На крају су се борили за пласман од пете до осме позиције, а турнир завршили као осми, после пораза од Велике Британије (70:68). У хали су остали да да сачекају последње борбе, оне за медаље.

У финалу су, смештени иза коша, гледали Србију. Која им је, у кошаркашком смислу, задала најтежи ударац. Која их је надмудрила, наидиграла, добила „на срце“, и тако послала на најтежи пут. А када је финале окончано и „орлићи“ са српском тробојком почели да славе нову У18 титулу, освојену победом над домаћином Летонијом (99:90), српски кошаркаши су видели шта се дешава иза коша, и одмах потрчали ка трибини.

А потрчали су тамо – јер су баш тамо њихови вршњаци из Црне Горе у трансу славили титулу „орлића“.

На изненађење осталих у хали, почело је заједничко славље, било је ту грљења, поздрава, честитки, скандирања.

Заједно се славила титула, у сцени за памћење, у тој лекцији ових младих момака – да има мудријих ствари од подела, а да је кошарка на овим просторима, била и остала нешто… посебно.

 

Извор: Дарко Николић / sport.blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ