Издвајамо Свет

РУСИ ИЗНЕЛИ ЈЕЗИВЕ ТВРДЊЕ: Британска влада је отровала Скрипала, како би оправдала ИЛЕГАЛНУ ИНВАЗИЈУ НА РУСИЈУ!

Врх руске власти тврди да је британска влада “отровала бившег двоструког агента Сергеја Скрипала и његову ћерку у Салисбјурију како би демонизовала Москву и покушала да оправда илегалну инвазију на Русију.

Одбијање Лондона да подели информације о наводном нападу гасним отровом, доводи се до сумње да су обавештајне службе Уједињеног Краљевства учиниле сам напад.

Москва је све више убеђена да је Британија прави кривац за напад, рекао је руски амбасадор у Великој Британији Александар Јаковенко, извештавају руски медији.

“Имамо веома озбиљне сумње да је ову провокацију обавила британска обавештајна служба”, рекао је Јаковенко руском НТВ-у. Објаснио је да Русија нема директан доказ ове сумње, али понашање британске владе представља снажне посредне доказе у прилог теорије.

Дипломате су додале да је Лондон добио краткорочне и дугорочне користи од тровања шпијуна. Краткорочни добитак је да је влада Терезе Меј успела да спинује ову причу како би подигла подршку и код куће и у Европи, док је своје пропусте да преговара о повољнијим условима за излазак из Европске уније оставила са стране, рекао је Јаковенко. Дугорочна корист је што је побољшала позицију Лондона у текућем сукобу између Запада и Русије.

“Британци траже водећу улогу у тзв. обуздавању Русије. За добијање подршке од људи и парламента за ово обуздавање Русије, потребна је озбиљна провокација. А Британци су можда учинили стварно озбиљну провокацију да добију ту подршку “, рекао је он.

Амбасадор је рекао да су детаљи о британским истрагама о смрти неколико људи високог профила са руским везама задржани од јавности. Ту спадају бивши руски обавештајни официр Александр Литвиненко, грузијски тајкун Бадри Патаркатсисхвили, руски бизнисмен Борис Березовски и руски званичник Александар Перепиличан. Он је рекао да се нада да ц́е јавност бити обавештена о релевантним чињеницама у вези с предметом Скрипал.

“Сигуран сам да Русија неће дозволити Британцима да побегну из правног поља. Они ће морати дати одговоре “, рекао је.

Након тровања у Салисбјурију, Велика Британија је убеђивала неке од својих савезника да прате њен пример протеривањем руских дипломата. Сједињене Државе су биле најпредусретљивије на позив, избацујуци 60 Руса ван земље, што је довело до протеривања 23 људи из Велике Британије. Европске земље које су одлучиле да покажу солидарност са Лондоном протерале су између једног и четири дипломата. Украјина је протерала 13.

Русија је узвратила реципрочним протеривањем страних дипломата. Такође је захтевала да Британија смањи своју дипломатску мисију у Русији, према Русији у Британији, што утиче на више од 50 радних места.

 

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ